Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як правильно зафіксувати руйнування житла, щоб отримати компенсацію – інструкція

Невдовзі українці зможуть отримувати відшкодування за постраждале чи зруйноване через війну житло

Фото: УНІАН, ДСНС, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям пояснили, як фіксувати зруйноване житло

Фото: УНІАН, ДСНС, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Через повномасштабну війну Росії проти України житло багатьох українців було пошкоджене або зруйноване. У такому випадку передбачена компенсація.

Про те, як правильно зафіксувати руйнування житла, розповіла голова партії "Слуга Народу" Олена Шуляк в Telegram.

Вона пояснила, що наразі до другого читання готується відповідний законопроєкт №7198 про відшкодування постраждалого та зруйнованого житла.

"Втім, уже зараз ви можете подати інформаційне повідомлення у "Дії" та здійснити фото- та відеофіксацію руйнувань. Звісно, якщо це можливо і не загрожує вашій безпеці", – зазначила Шуляк.

Як зафіксувати руйнування житла

  • Для фіксації пошкоджень слід використовувати фото та відео, налаштувавши гаджет на найвищу якість зображення.
  • Якщо це можливо – ввімкніть на девайсі геолокацію.
  • Під час знімання детально коментуйте картинку: місцезнаходження, дату, час, деталі пошкодження. Зафіксуйте за можливості відомості про руйнування від третіх осіб, які попередньо представляться.
  • Фіксуйте руйнування великим і малим планом, знімайте всі зовнішні та внутрішні пошкодження, якщо це можливо. Додайте прив’язку до місцевості (проведіть ландшафтні зйомки, покажіть прилеглу територію, об’єкти, що знаходяться поруч). Це дозволить точно ідентифікувати місце знімання.
  • Збережіть фото та відео у первинному вигляді – без використання графічних редакторів.
  • Зробіть копії результатів зйомки та збережіть їх на різних носіях: флешці чи файлообміннику.

Яку компенсацію можна отримати

Українцям будуть доступні два види компенсацій: грошова та у вигляді житлових сертифікатів. Держава фінансуватиме будівництво нового житла тільки у тому випадку, якщо сім'я у результаті бойових дій втратила приватний будинок. Все через те, що побудувати окрему квартиру – фізично неможливо. Адже вона все одно буде у багатоповерховому будинку.

Тому власник пошкодженого житла зможе отримати на вибір або сертифікат для купівлі чи інвестиції в будівництво квартири у будинку, або ж гроші, за які він зможе купити будівельні матеріали на відновлення свого житла.

Важливо пам'ятати, що права на компенсацію не матимуть такі категорії громадян:

  • особи, до яких застосовано санкції за ЗУ "Про санкції";
  • ті, хто має судимість за злочини проти засад нацбезпеки України;
  • спадкоємці всіх перелічених осіб.

Також законодавством будуть передбачені категорії українців, які матимуть пріоритетне право на компенсацію. Серед них – учасники бойових дій, ті, хто отримав унаслідок війни інвалідність, багатодітні сім'ї, особи з інвалідністю І та II груп.

Раніше ми розповідали про те, які розміри компенсацій виплачують за зруйноване окупантами житло. Також ми пояснювали, яка категорія українців зможе отримати від держави замість житла допомогу у вигляді грошей.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.