Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Топ-5 трендів на ринку нерухомості у квітні: які тенденції вразять українців

Перед ринком нерухомості є кілька доріг, які визначать його майбутнє, адже зараз він знаходиться у "підвішеному" стані

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Серед трендів на ринку нерухомості можна побачити попит на купівлю квартир, вартість квадратного метра та оренду житла

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

На ринку нерухомості постійно спостерігаються нові тренди, адже зараз ринку потрібно ще більше залучати потенційних покупців та інвесторів, аби повністю відновитися.

Редакція Pro Гроші поспілкувалася з експерткою з ринку нерухомості Вікторією Берещак та дізналася про топ-5 трендів на ринку нерухомості у квітні.

Пожвавлення на ринку оренди


За словами експертки, це поки що більше тенденція, але цілком імовірно, що у квітні вона закріпиться та стане трендом. Йдеться про зростання активності орендарів на ринку оренди. Це стосується передусім Київського регіону.

Ми бачимо приблизно за останні два тижні зростання зацікавленості українців в оренді квартир. Поки що можна говорити, що зростання попиту сягає десь приблизно 10-12%, але, гадаю, у квітні ми вийдемо на значно вищий показник.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

За її словами, як тільки закінчиться опалювальний сезон та буде український контрнаступ, психологічний фактор напруги мине. Цей фактор стримував людей від повернення в Україну та від інших дій щодо визначеності свого квартирного питання в найближчій перспективі.

Щодо цін, вже можна говорити про те, що в ліквідних районах Києва вартість однокімнатної квартири зі свіжим ремонтом, що знаходиться в будинку, який було збудовано десь після 2010 року, вже зросла на 1 500-2 000 гривень. Підвищення цін насамперед пов'язане з очікуванням власників. Тобто, вони бачать пожвавлення попиту й тому дозволяють собі тягнути ціни на оренду квартир все вище, – зазначила експертка.

Купівля квартир за допомогою програми "єОселя"


Програма "єОселя" зараз є чи не основним джерелом живлення первинного ринку нерухомості. В Україні є девелоперські компанії, де 80% продажів відбуваються саме за допомогою цієї програми.

Поки що зарано говорити про те, що це буде порятунком ринку нерухомості. Але ми вже бачимо, що в умовах практично нульового попиту єОселя реально стає драйвером для девелоперських компаній.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Таким чином забудовники мають змогу залучити кошти та витратити їх в різні обігові процеси, аби продовжувати працювати та надавати людям житло.

Компенсація за зруйноване житло


Оскільки президент України наприкінці березня підписав закон про компенсацію за зруйноване житло, то скоріш за все, у квітні буде набирати обертів подача кількості заявок на цю компенсацію.

Я переконана, що у квітні ми вперше побачимо конкретний механізм оцінки знищеного житла. Гадаю, що подача заявок та доопрацювання цього механізму нас чекає вже у найближчій перспективі, – зазначила експертка.

Вартість квадратного метра


На первинному ринку нерухомості ціна квадратного метра продовжує потроху рухатися вгору. За словами експертки, це пов'язано зі зростанням собівартості будівельних матеріалів.

Ми вже пройшли перший квартал 2023 року, тому можемо говорити про зростання цін на будівельні матеріали за цей період в середньому на 15%. Ця тенденція буде зберігатися й надалі. Собівартість залежить як від інфляції та ситуації в економіці, так й від виробничих потужностей, що також постраждали внаслідок бойових дій та тривалих відключень світла.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Також варто пам'ятати, що техніка, яка певним чином довго знаходилася в простої, потребує залучення додаткових коштів на її обслуговування та амортизацію.

Попит на ринку нерухомості


Поки що не спостерігається пожвавлення попиту на придбання нерухомості. Однак, при цьому спостерігається пожвавлення зацікавленості інвесторів в нерухомість. За словами експертки, це проявляється у зверненнях до відділів продажів та в активності пошуку житла за допомогою різноманітних сайтів.

Тобто люди цікавляться можливістю інвестувати у квадратні метри, але поки що не палають бажанням віднести гроші до відділу продажів. Думаю, що ситуація проясниться десь у квітні-травні, як тільки буде зрозуміло, що відбувається на фронті, – каже Вікторія Берещак.

Вона також зазначила, що зараз ринок нерухомості знаходиться у "підвішеному" стані. Перед ринком нерухомості є кілька "доріг", які визначать його майбутнє. Вони передусім пов'язані з відновленням або подальшим заморожуванням попиту та активністю девелоперів.

Раніше ми розповідали, що зараз відбувається на ринку нерухомості. Також ми писали, які квартири треба купувати вже зараз.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.