Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Старі будинки в Україні можуть знести: які саме та що буде з мешканцями

Вже невдовзі замість панельних будинків та хрущовок з'являться новобудови, а українці отримають нове житло

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Які будинки підлягають зносу

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні замість панельних будинків планують будувати висотки. Законопроєкт №6458 про здійснення комплексної реконструкції кварталів застарілого житлового фонду ухвалила Верховна Рада у першому читанні.

Сайт Pro Гроші розповідає, що буде з мешканцями старих будинків, та на що їм розраховувати.

Які будинки знесуть

Вирішуватиме, підлягає зносу та чи інша будова, місцева рада. Насамперед це будуть будинки, до яких не можна застосувати інші варіанти реконструкції. Однак, хто буде оцінювати будинки для зносу, поки невідомо.

Кожного власника або орендара квадратих метрів заздалегідь поінформують щодо зносу споруди. Якщо не вдалось повідомити мешканців, то автоматично інформацію донесуть до найближчих родичів.

Будинок можна знести тільки при згоді мешканців, які сумарно займають більше 75% площі усіх квартир. Про це йдеться у статті 10 "Про особливості здійснення прав власності в багатоквартирному будинку". Якщо такої згоди немає, то споруда зносу належати не буде.

Що станеться з мешканцями квартир

Мешканцям квартир в будинку, який підлягає зносу, виділятимуть квартири в іншій нерухомості або квадратні метри в новобудові. В останньому випадку власникам необхідно надати тимчасове житло. При будівництві нового будинку допускається більша кількість поверхів, ніж у старій споруді. Це буде в межах, визначених детальним планом територій.

Фінансування будівництва планується з державного та місцевого бюджетів, підприємств та будь-яких інвестицій в рамках дючого законодавства. Забудовника обиратимуть на основі конкурсу, найкращий отримає можливість перебудувати житлові квартали для більш комфортного життя.

Раніше ми розповідали, хто вже отримав перше житло "під ключ". Також ми писали, на які квартири буде шалений попит після війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.