Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Житло майбутнього: на які квартири буде шалений попит після війни

Ми дізнавалися, чи справді всі будинки в Україні будуть облаштовані бомбосховищами

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Популярними будуть квартири для сімейного проживання

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило багатьох українців покинути свої будинки та кардинально змінити плани. Однак після війни всі сили підуть на повернення людей до колишнього життя. І важливою частиною цього може стати придбання нового житла.

Pro Гроші розбиралися, як військові дії вплинули на попит українців на ринку нерухомості та які саме квартири захочуть купувати більше після війни.

Нові реалії

Росія направила свої ракети та снаряди на звичайних громадянських українців. Після пережитого з 24 лютого 2022 року багато хто почне набагато сильніше цінувати свою безпеку.

Нещодавно у Верховній Раді з'явився законопроект, який передбачає зміни у будівельних нормах. Зокрема, нові будинки мають бути обладнані надійними бомбосховищами.

Проте експерти сумніваються, що така практика збережеться після війни. Вони пояснюють, що на обладнання бомбосховищ забудовникам доведеться пустити додаткові витрати. А вони навряд чи готові до цього. Таким чином, прогнозується, що незабаром влада та забудовники шукатимуть розумний компроміс між рівнем витрат та рівнем захисту майбутніх мешканців.

Крім того, окремо обговорюється питання, чи справді у нових квартирах можуть з'явитися так звані захищені приміщення. Це нібито має бути "комора-укриття", яка б захистила мешканців за "правилом двох стін". Однак у разі наявності такого приміщення покупцю квартири доведеться доплатити ще за 10-12 квадратних метрів додаткової площі. Чи готові вони до цього, поки що важко сказати.

"У мирний час такі приміщення можна буде використовувати саме як "технічні приміщення" (по суті, як комору у прямому сенсі). Однак, не варто думати, що тимчасові тренди стануть основними для покупців. Забудовники, я впевнений, запропонують ринку оптимальні рішення в питаннях додаткового захисту, які були б функціональними та не призвели до надмірних витрат покупців", – вважає співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development Володимир Семенцов.

Хто готовий купити квартиру після війни?

Експерти прогнозують, що попит формуватимуть переселенці з тих регіонів, які найбільше постраждали. Великим попитом матимуть квартири для сімейного проживання, а не однокімнатні, як було до вторгнення.

Також очікується, що українці не захочуть купувати житло поряд із військовими об'єктами чи аеропортами.

Крім того, найближчими роками українці неохоче інвестуватимуть у будівництво будинків на початкових стадіях і волітимуть купувати вже готові квартири у збудованих житлових комплексах.

Аналітики не відкидають зростання вартості житла. Очевидно, воно подорожчає ще на 10-20% від нинішнього рівня.

Фахівці у сфері нерухомості також вважають, що баланс між попитом та пропозицією буде знайдено через кілька місяців після закінчення війни в Україні. Далі ціни стабілізуються, а вартість житла підніматиметься приблизно на 1% на місяць.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.