Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шахраї знову відкрили полювання на квартири українців – як не залишитсь без житла

Зловмисники активізувались у багатьох сферах діяльності, зокрема і на ринку нерухомості. Розповідаємо, як діють шахраї, щоб отримати бажані гроші

Фото: Pixabay, Pexeles. Колаж: Pro Гроші

Як не потрапити до рук шахраїв

Фото: Pixabay, Pexeles. Колаж: Pro Гроші

Після початку війни Росії проти України, ціни на ринку нерухомості значно знизились. Люди шукають житло дешевше, а рієлтори грають на фаторі економії та вигадують різні способи, щоб продати нерухомість дорожче. Однак слід не забувати і про шахраїв, які намагаються отримати гроші від довірливих покупців.

Сайт Pro Гроші розповідає, як зрозуміти, що перед вами шахрай.

Недобросовістні "волонтери"

Зловмисники можуть назвати себе волонтерами, які допомагають людям похилого віку. З початком війни Росїї проти України деякі з них опинились у такому скрутному становищі, що навіть не було кому принести їжу. Під виглядом доставників їжі та ліків шахраї втираються у довіру, після чого просять бабусю або дідуся скласти заповіт на нерухомість і вказати там своє ім'я.

Якщо у крадіїв все вийшло з першою частиною аферою, ця нерухомість виставляється на продаж. При цьому пенсіонерів вони пропонують віддати до будинку для людей похилого віку.

Аукціон на всі гроші

Шахраї видають себе за рієлторів та вигадують нові схеми, щоб обманути людей і отримати їх гроші. Влаштовують так звані аукціони на продаж житла, такий спосіб актуальний за кордоном, коли ринок нерухомості не стабільний.

Для залучення потенційних покупців назначається низька ціна на продаж квартири, а вже потім по черзі, протягом 1-2 днів, шахраї запрошують їх на перегляд квартири. Запропонована ціна від покупця повинна бути більшою, ніж була заявлена на початку аукціону. Для зловмисників це дуже гарний варіант заробити грошей, тому що люди готові купляти, а конкуренція, яку влаштували "рієлтори" підбиває зробити це швидше та не замислюючись.

"Не забрали речі або ключі будуть завтра"

Нерідко зустрічаються крадії, які заманюють на угоду покупців неіснуючими квартирами. Викладають оголошення гарної квартири за прийнятну ціну, а покупці знаходяться дуже швидко на такі варіанти. Далі працює тільки довіра людини та переконливість зловмисника.

На питання про перегляд квартири шахраї можуть відповісти кількома способами. Перший – власник квартири не виходить на зв'язок, можливо десь відпочиває. Другий – попередні квартиранти ще не до кінця забрали свої речі. Третій – ключі передадуть тільки через тиждень. Але потім перегляд квартири буде неможливий, тому заставу потрібно сплатити вже зараз, щоб покупця нібито поставили у чергу.

Ще один варіант обману – "помилка" з ціною квартири. Наприклад, в оголошенні вказана одна ціна, а при розмові з шахраями вона зростає на декілька тисяч. Перед тим, як купити житло дешевше, слід все добре перевірити та подумати, чи варто мати справу з недобросовісною людиною.

Раніше ми розповідали, скільки треба відкладати, щоб назбирати на квартиру за 5 років. Також ми писали, з якими проблемами можна стикнутися з нерухомістю, яка дісталась у спадок. Більше про шахраїв читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.