Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Квартира у спадок: коли у нерухомості більше проблем, ніж користі

Експерт пояснив усі нюанси прийняття у спадщину проблемної нерухомості в Україні

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Спадщина може бути проблемною не лише через борги

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

До складу спадщини входять не лише права та майно, яке залишив по собі спадкодавець, а й його обов’язки, зокрема – борги. Від такої спадщини можна відмовитись, але не від її "проблемної" частини, а від всього разом.

Про те, які проблеми будуть із так званою "квартирою з боргами", що дісталась у спадок, сайту Pro Гроші розповів керівник практики земля та нерухомість юридичної фірми "Адвінтел" Віталій Каплієнко.

За словами експерта, якщо на квартиру накладено арешт, то нотаріус, по-перше, зобов'язаний повідомити обтяжувача про відкриття спадщини, а по-друге, відмовити у видачі свідоцтва про спадщину до зняття такого арешту.

Юрист зауважив, що кредитори можуть звернутися з вимогами до спадкоємця виключно протягом шести місяців після вступу особи у спадщину.

Якщо ж кредитор пропустив цей строк, він втрачає право вимагати від спадкоємця погасити зобов'язання, – обнадіює Каплієнко.

Доведеться віддати своє?

Ні, навіть якщо обсяг боргу величезний, ви, як спадкоємець, відповідаєте лише за частину в межах вартості успадкованого майна.

Тобто гасити борги власним коштом точно не доведеться.

Квартира в іпотеці

У випадку, якщо спадкова квартира знаходиться в іпотеці в якості забезпечення за кредитним зобов'язанням спадкодавця, то обсяг відповідальності за кредитним зобов'язанням обмежується саме цією квартирою, та не розповсюджується на інше спадкове майно.

Квартира без правоустановчих документів

Це також вид "проблемної" спадщини із якою доведеться розібратися.

Іноді буває, що спадкодавець на момент смерті не мав правовстановлюючих документів на квартиру, через що нотаріус відмовляє у видачі свідоцтва про спадщину на таке майно.

Так може статися, коли спадкодавець, отримавши у спадщину квартиру чи її частину, не вчинив необхідних дій для реєстрації свого права власності, або документи на квартиру були втрачені, а права не зареєстровані в Реєстрі речових прав на нерухоме майно, – каже представник "Адвінтел".

В такому випадку єдиним виходом буде подача спадкоємцями до суду позову про визнання права власності на квартиру чи її частину.

Зауважте, що вам обов'язково треба буде додати всі докази на підтвердження фактичного перебування квартири у власності спадкодавця на момент смерті.

Раніше сайт Pro Гроші разом з експертом розбирався в усіх нюансах придбання квартири за кордоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.