Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шахраї крадуть в українців квартири – як не потрапити на гачок

Правоохоронці попереджають, що таких схем від аферистів на ринку нерухомості можна зустріти ще чимало

Фото: pexels

Українцям варто бути уважнішими

Фото: pexels

Шахраї не перестають вигадувати нові схеми, а тому у Запоріжжі зловмисники заволодівали придбаними квартирами своїх жертв в обмін на орендовані. Зверніть увагу, що за таким принципом працюють так звані "чорні" рієлтори.

Про це пише сайт Головного управління Національної поліції в Запорізькій області.

Як працюють шахраї

Здебільшого всі сфери аферистів направлені на людей, які знаходяться у нестабільному емоційному стані. Саме так сталося і цього разу, адже злочинці "виманили" квартиру у самотнього чоловіка, який нещодавно втратив близьку людину.

Шахраї запропонували українцю обміняти двокімнатну квартиру на менше за площею житло, але з доплатою. Чоловік погодився, але натомість отримав нерухомість без належних побутових умов та ще й орендовану.

Надалі зловмисників знайшли. Вони "працювали" в Запоріжжі та Києві. У "чорних" рієлторів вилучили мобільні телефони, документи та інші речові докази злочинних дій. Однак правоохоронці попереджають, що таких шахрайських схем на ринку нерухомості можна зустріти ще чимало.

Як не натрапити на аферистів

Коли орендуєте помешкання, то важливо памʼятати одразу про кілька порад:

  • переконайтесь, що ви спілкуєтеся з власником житла, а для цього попросіть копії документів, які підтверджують його власність;

  • отримайте доручення від власника на підписання договору оренди, адже це буде гарантувати ваші права та безпеку;

  • намагайтеся підтримувати з власником швидкий зв'язок завдяки телефону чи через месенджери;

  • договір оренди повинен містити повний перелік меблів та техніки, яка знаходиться у квартирі. Також треба перевірити, щоб все працювало належним чином, а будь-які недоліки краще зафіксувати одразу;

  • порівняйте ціни на оренду з іншими пропозиціями на ринку;

  • зберігайте копії усіх документів і листування з власником квартири, адже це вам допоможе в майбутньому.

Яким повідомленням не можна вірити

Раніше ми вже розповідали про те, що шахраї часто обманюють людей в соціальних мережах. Наприклад, саме так приватний детектив Руслан Болгов ледь не став жертвою аферистів.

У Facebook чоловік отримав повідомлення про велику кількість скарг на акаунт і це загрожує блокуванням сторінки. А от, щоб нібито розв'язати цю проблему, потрібно подати заявку за певним посиланням.

Однак, якщо користувач перейде за цим посилання, він потрапить на фішингову сторінку, яка запитує логін та пароль даної соціальної мережі, які потім потраплять до шахраїв. А це може призвести до втрати особистої інформації та грошей на банківських картках.

Раніше ми писали, що в НБУ розповіли про найпопулярніші шахрайські схеми. Також ми розповідали, що українці ризикують втратити гроші на картках Monobank.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.