Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Робити ремонт під час війни можливо: як зекономити та уникнути грубих помилок

Експерт запевняє, що будь-який ремонт потрібно робити з розумінням, чого ви хочете та який у вас бюджет

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Українці можуть зекономити на ремонті

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Ремонт завжди діло не просте. На це витрачається багато часу, сил та грошей. Більшість боїться починати його робити, адже не знає, з чого почати та як себе убезпечити від помилок. Однак це цілком можливо, якщо дотримуватися кількох порад.

Про це сайту Pro Гроші розповів директор компанії "Маркет Послуг №1" Єгор Манько.


Що у ремонті найдорожче?

Найдорожче завжди обходиться у ремонті санвузол, адже там найзатратніші матеріали. Також немало грошей ви можете віддати за дизайн-проєкт. Однак з його допомогою буде простіше розпланувати розташування меблів, розеток, комунікацій, кількість матеріалів.

Які найчастіші помилки?

Перше – відсутність плану та проєкту. Далі помилки під час ремонту допускаються вже на етапі покупки чорнових матеріалів. Найчастіша помилка – покупка дешевої грунтовки. Під час демонтажу можуть залишитися криві стіни, які потребують вирівнювання з двох сторін. По – друге – не демонтувати криві стіни, так як витрати на їх вирівнювання будуть майже ті ж самі. Також ви вкрадете площу приміщення. Зверніть якщо стіна крива, то вирівнювати її треба з 2 сторін. Отже, криві стіни – треба демонтувати, окрім несущих, – говорить директор компанії "Маркет Послуг №1" Єгор Манько.

Зверніть увагу, що перед малярними роботами ґрунтування повинно бути обов’язково тільки якісною ґрунтовкою, яка назначена для тих чи інших стін.

Як правильно розпочати ремонт у новобудові?

Під час такого ремонту завжди важливо мати дизайн-проєкт. Також не забувайте, що варто розібратися з комунікаціями, якістю стяжки та тинькування.

Вже після затвердженого розташування меблів можна переходити до робіт, а виконання проєкту продовжується паралельно.

Чим відрізняється ремонт у новобудові від ремонту на вторинному ринку?

Тут важливо собі поставити питання: простіше та дешевше все робити з нуля чи все ж таки зробити капітальний ремонт? І відповідь очевидна, адже в ремонті з нуля вам треба буде зробити менше роботи, а отже ви зможете заощадити. Також:

  • дешевше з нуля, тому що не буде демонтажу;
  • в більшості випадків вже є наявність котла;
  • металопластикові вікна рідко потребують заміни.

Які мінуси самостійного ремонту?

Перш за все це обійдеться вам дорожче, тому що, наприклад, наша компанія працює з лояльними постачальниками, які дають знижки, ми маємо достатній досвід, а також ми відкуповуємо надлишковий матеріал, – говорить експерт.

Які запитання обов'язково потрібно поставити будівельникам перед ремонтом?

Краще заздалегідь уточнити одразу кілька питань:

  1. Запитайте про те, чи організація виконує всі види робіт. (Це дасть можливість мати одного відповідального. Коштом комплексного ремонту це буде дешевше).
  2. Які терміни та чи буде гарантія?
  3. Чи потрібна ваша участь в процесі роботи?
  4. Попросіть приклади робіт організації.

Коли не обійтися без перепланування?

Все залежить від об’єму та складності. Тобто кожне питання індивідуальне, стверджує експерт.

Рекомендуємо не економити на робочих та організації. В результаті загальної вартості об’єкту під ключ, роботи займають малий відсоток. Також ж робіть так, як хочете побачити в результаті, тому що "хотелки" не значно збільшують вартість, але ви не будете шкодувати про результат, – додає Єгор Манько.

Що краще для підлоги – плитка, ламінат, керамограніт чи паркет?

Про ці види матеріалу можна говорити довго, і все залежить від бюджету замовника. Нам більше подобається керамограніт. Все через те, що він має різноманітні дизайни та легкий у догляді, – запевняє директор компанії.

Які матеріали для оздоблення стін найпрактичніші?

Під час ремонту ви можете використати різні матеріали на свій смак. Однак, аби це було практично, то краще обирати:

  • шпалери, але зносостійкі;
  • фарбування, та краще фарбою для внутрішніх робіт з можливістю миття, але попередньо багато етапів;
  • керамограніт, адже це найстійкіший матеріал, але в залежності від смаку;
  • ламінат. У цьому випадку ви можете навіть не готувати заздалегідь стіни.

Все залежить лише від вашого бажання та бюджету.

Яке оздоблення можна назвати найбюджетнішим?

Найвигідніше брати шпалери, говорить експерт, адже вони потребують меншої кількості підходів до стіни. Також, саме для цього оздоблення не треба висока якість стін перед початком наклеювання.

Що може зіпсувати будь-який сучасний ремонт?

Таке цілком можливо, адже деякі предмети декору можуть не прикрашати, а, навпаки, зіпсують результат довгої роботи.

Для того, аби не залишитися розчарованим в результаті, не треба використовувати текстильні покривала на меблях, а також варто обирати лише ті освітлювальні прилади, які точно підійдуть вашому інтерʼєру.

Що можна купити до початку ремонту, щоб потім заощадити?

Краще одразу придбати дизайн-проєкт, адже з його допомогою ви розплануєте розташування меблів, розеток, комунікацій, аби в майбутньому вам було зручно та затишно. Також ви одразу розрахуєте кількість матеріалів, що заощаджує не лише гроші, але й час.

Раніше ми вже розповідали вам про те, які будуть тренди в дизайні інтер'єру протягом 2023 року. Також ми писали, як можна легко освіжити оселю. Більше про дизайн інтер'єру читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.