Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ринок нерухомості: скільки коштують однокімнатні квартири в найбільших містах

Зазначається, що вартість однокімнатного помешкання в Україні змінюється залежно від економічної ситуації, величини попиту, перебігу воєнних подій, частоти обстрілів тощо

Фото: УНІАН

Фото: УНІАН

Український ринок нерухомості останні місяці переживав зміни. Вартість житла на вторинному ринку зросла. Однокімнатні квартири, як правило, мають найбільший попит. Експерти розповідають, що змінилося протягом останнього року, а також про ситуацію із цінами на вторинному ринку у п'яти найбільших містах України.

Про це вони розповіли для OLX Нерухомість.

Як змінилися ціни на однокімнатні квартири за останній рік

Якщо аналізувати ціни в столиці, то середня вартість житла з однією кімнатою зросла на 16% і становить зараз 2,9 мільйона гривень. Разом із тим зафіксували збільшення кількості пропозицій: за останній рік оголошень про продаж однокімнатної квартири у Києві стало більше на 47%.

Зазначається, що в Одесі середня вартість однокімнатної квартири на вторинному ринку зросла на 12,6% і зараз становить 1,6 мільйона гривень. Кількість пропозиції суттєво не змінилася, адже показник збільшився всього лише на 8%.

Тим часом у Львові середня ціна на однокімнатну квартиру зросла на 14,3%, тобто до 1,7 мільйона гривень, а кількість пропозицій збільшилась на 16,5%.

Попри розташування, Харків та Дніпро теж зазнали зросту ціни на однокімнатне житло. У Дніпрі показник зростання становить 15,4% (на 1,2 мільйона гривень), у Харкові — на 8% (на 885 тисяч гривень).

Що стосується кількості пропозицій, то в Харкові через російську військову агресію відбувся великий "стрибок" у кількості оголошень про продаж однокімнатних квартир. За останній рік їх стало більше на 267%. У Дніпрі зростання пропозицій житла не надто значне — лише +8% протягом останнього року.

Що взагалі відбувається з цінами на квартири

Ми вже раніше писали, що на вторинному ринку нерухомості Києва квадратні метри подорожчали на понад 3 000 гривень — з 50  150 гривень до 53  198 гривень. Також зросли ціни за останній місяць, хоч це практично непомітно — на 212 гривні.

Вартість квадратних метрів на "вторинці" в столиці за рік змінилася теж — подорожчання становило майже 2 000 гривень. Наголошується, що найчастіше власники нерухомості виставляють вартість "квадрату" для 1-кімнатних квартир на рівні 50  400 гривень. 8,3% оголошень про продаж нерухомості формується, виходячи саме з неї. Причиною подібних цін став високий попит споживачів.

За словами експертів, медіана ціни така: на 1-кімнатну квартиру у Києві у вересні збільшилася на 18% і тепер становить 13  000 грн, на 2-кімнатну на 19% (19  100 грн), а на 3-кімнатну на 11% (30  600 грн) порівняно із серпнем.

Аналітики назвали це "феноменом вимивання дешевих квартир". Під час високого сезону попит на нерухомість зазвичай зростає. У зв’язку з підвищеним попитом більше людей активно починають шукати житло. Тому дешеві варіанти нерухомості вимиваються з ринку, оскільки їх швидко купують чи орендують.

Раніше ми вже писали, як переоформити квартиру та зекономити гроші на податках. Також ми пояснювали, у яких ситуаціях можуть відмовити у компенсації за зруйноване житло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.