Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ринок бомбосховищ в Україні: скільки коштує будівництво та що отримає власник

Попит на будівництво приватних бункерів поступово спадає з початку літа, хоча у квітні люди масово цікавилися деталями та вивчали пропозиції

Колаж: Pro Гроші

Українці підтримують попит на будівництва приватних укриттів: ціни на бункери вражають

Колаж: Pro Гроші

Замовити будівництво приватного бункеру – це недешеве задоволення. Українці готові інвестувати у власну безпеку, тож періодично цікавляться пропозиціями та вивчають деталі. Попит дещо знизився, починаючи з літніх місяців, проте досі тримається на піковому рівні.

Скільки коштує будівництво приватного бомбосховища, розповіли в LIGA.net.

Наскільки великий інтереси українців?

Зрозуміло, що з початком повномасштабної війни в Україні попит на зведення власного бункеру різко зріс. Про це свідчать дані платформи Serpstat, яка показує динаміка частотності запитів у Google. У квітні ця кількість складала близько 1600 пошукових запитів, тоді як у січні їх було лише 70.

З початку червня з'явилася тенденція до спаду, втім досі українці звертаються до будівельних компаній та вивчають пропозиції, які ті надають. Багато замовників вирішили змінити першочергове рішення: щоб не витрачати кошти на будівництво цілих бомбосховищ, вони хочуть лише облаштувати підвал чи відремонтувати існуючих погріб.

Важливо пам'ятати, що для успішного спорудження необхідний вільний доступ до місця, щоб бригаді не довелося викопувати ями вручну та не виникало проблем зі встановленням бункеру.

Більшість замовлень наразі поступає від приватних житлових ділянок, втім бункерами також цікавляться державні підприємства, як-от школи, дитячі садки чи лікарні.

Скільки коштує зведення приватного бомбосховища

Вартість робіт залежить від складності облаштування і присутніх умов. Приблизно за 100 000 грн можна встановити бункер, який складатиметься лише з залізобетонної коробки. Таке місце не матиме додаткових виходів, системи вентиляції чи є санітарного вузлу, тож годитиметься максимум на те, щоб кілька годин перечекати небезпеку. До того ж, цей бетонний підвал зможе захистити, наприклад, від уламків чи міни, але навряд чи здатен витримати удар артилерії.

Починаючи від 20 тисяч доларів можна говорити про невелике бомбосховище, вмістимістю до чотирьох осіб. Приміщення матиме деякі зручності, як-от додатковий вихід, вентиляцію, санвузол, ліжка та навіть інтернет. Він зможе витримати обстріл "Градом", але жити все одно буде некомфортно. На побудову подібної споруди потрібно близько місяця.

Будівельники скаржаться, що ринок бомбосховищ хоч і відносно молодий, проте не дозволяє багато заробити. Націнку більшість підрядників ставлять у розмірі 20% від собівартості. Не існує будівельників, які би займалися виключно спорудженням бомбосховищ, оскільки бізнес цим не окупиться.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні хочуть скасувати податок на деяку нерухомість. Також ми повідомляли, чим небезпечний продаж квартир і як захиститися.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.