Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Грошей вже не повернути: чим небезпечний продаж квартир і як захиститися

Через певні шахрайські схеми є ризик втратити всі гроші на продажу нерухомості

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Шахрайські схеми задіюються з обох сторін

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок нерухомості є одним із найбільш привабливих для аферистів. Існує безліч схем, і переважно жертвами стають покупці. Але ризики є і для продавців.

Ми розібралися, що треба перевіряти перед укладанням угоди і що робити, якщо шахраям таки вдалося вас обманути.

Є кілька універсальних правил

Власники житла менш вразливі при продажу нерухомості. Проте, ризики є, і існують певні правила, які не дозволять шахраям реалізувати свій план. Наприклад, категорично не можна робити дві речі:

  1. Отримувати гроші від покупця після угоди про купівлю-продаж нерухомості. Важливо, щоб оплата прийшла до завершення процесу продажу, інакше люди можуть не поспішати з передачею коштів. Або ж можуть діяти шахраї, які не заплатять за квартиру, але швидко перепродадуть її і зароблять на цьому.
  2. Передавати оригінали документів до завершення угоди. І рієлтор, і покупець мають отримати всі важливі оригінали паперів лише після укладення договору. Якщо ж з вами працюватимуть шахраї, то в такому випадку вони можуть перепродати квартиру.

Шахрайські схеми можуть задіюватися з обох сторін. Тому є ще кілька правил, які будуть актуальними в будь-якій ситуації. Отже, юристи радять таке:

  • не поспішати з процесом продажу, навіть якщо угода здається надто вигідною, щоб мінімізувати всі ризики;
  • перед підписанням будь-яких документів ретельно їх вивчати і перевіряти всі дані;
  • укладати угоду із свідками і не залишати оригіналів документів жодній зі сторін;
  • не здійснювати купівлю-продаж за дорученням, адже це може бути дуже великим ризиком.

Також під час війни актуальною стала проблема крадіжки квартир. Власники житла після евакуації з певних територій часто залишають свою нерухомість без нагляду. Так, шахраї можуть заволодіти цим житлом і без відома власників продати його за допомогою фальшивих документів.

За квартиру готові вбити

Раніше ми розповідали, що існують "чорні рієлтори". Часто це групи зловмисників, які діють на ринку нерухомості та незаконним способом привласнюють собі квартири.

Ідеальні жертви для них – самотні чи хворі люди, пенсіонери, особи, які зловживають алкоголем чи іншими речовинами. Часто шахраї виходять на них через інформацію про несплату ними комуналки, боргів тощо. В усіх випадках вони маніпулюють і власниками нерухомості, і покупцями, підробляють документи, а в деяких випадках намагаються зробити так, щоб людина зникла.

Читайте детально, які схеми використовують "чорні рієлтори". Також ми писали про те, коли ціни на житло найменші і купувати нерухомість найвигідніше.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.