Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пільгова іпотека для ВПО: як придбати житло за програмою "єОселя"

Зазначається, що ВПО можуть придбати житло за програмою пільгового іпотечного кредитування "єОселя"

Фото: УНІАН

Як придбати житло для ВПО

Фото: УНІАН

Повномасштабне вторгнення триває. Саме тому багато українців втрачають домівки та покидають рідні міста. Наразі за допомогою нової програми кредитування громадяни України можуть придбати собі нове житло. З жовтня 2022 року програмою "єОселя" скористалися вже понад 4 тисячі українських родин, а загальна сума виданих іпотек перевищила 6 мільярдів гривень.

Про це інформує Мінреінтеграції.

3азначається, що з 1 серпня 2023 року на забезпечення доступним іпотечним кредитуванням можуть претендувати, в тому числі внутрішньо переміщені особи.

"Станом на 23 жовтня правом на отримання доступного іпотечного кредиту на житло скористалися 19 сімей з-поміж ВПО. Кількість заявок від переселенців поступово зростає. Відповідно до умов Програми ВПО мають змогу придбати житло на вигідних умовах. А саме на строк до 20 років під фіксовану відсоткову ставку 7% річних у гривні на весь період кредиту", – йдеться у повідомленні.

Наголошується, що предметом іпотеки за Програмою можуть бути майнові права на:

  • житло, що будується в акредитованих уповноваженими субʼєктами (банками) обʼєктах;
  • зареєстроване відповідно до законодавства житло, розташоване у багатоквартирних будинках, прийнятих в експлуатацію не раніше ніж за 3 роки до дати укладення кредитного договору.

Мінреінтеграції додає, що докладніше з умовами Програми можна ознайомитися на їхньому сайті.

Яка ще інформація актуальна для громадян, які втратили житло

Ми вже писали раніше, що українцям, житло яких було пошкоджено або зруйновано внаслідок повномасштабної війни, надають фінансову допомогу. У рамках програми "єВідновлення" можна отримати ваучери. Вони є компенсацією за зруйноване житло. Тепер ваучери можна використати, оплативши перший внесок за програмою доступного іпотечного кредитування "єОселя". Також понад 20 тисяч українських родин вже отримали кошти на ремонт пошкодженого житла за програмою "єВідновлення", середня виплата складає 78 тис. грн.

Зазначається, що держава отримала від громадян майже 5 тисяч звернень щодо компенсацій за знищене житло. У застосунку "Дія" вже згенеровано понад 300 сертифікатів.

На сертифікати цього року виділили з бюджету 2,5 млрд грн. Цього тижня врегулювали деякі питання по програмі, що дасть змогу людям почати користуватися сертифікатами за знищене житло вже найближчим часом.

Наголошується, що Росією було пошкоджено 1 455 медичних закладів, 190 цілком зруйновані. Але Україна не чекає закінчення війни, аби взятися за відбудову. Наразі вже 411 медичних обʼєктів повністю відновлено, ще 412 – частково.

Також за останні 1,5 року вдалося відбудувати понад 500 освітніх закладів.

Раніше ми вже писали, на які виплати можуть розраховувати українці у листопаді. Також ми розповідали, коли переселенцям скасують статус ВПО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.