Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Перестають бути переселенцями – коли українцям скасують статус ВПО

Подробиць щодо нового законопроєкту про внутрішньо переміщених осіб Ірина Верещук не назвала

Фото: Pexels

Коли відмінять статус ВПО

Фото: Pexels

Наразі в Україні відбувається багато змін, які пов'язані з ВПО. Зазначається, що у владі точаться дискусії про те, скільки років український громадянин може вважатися внутрішньопереміщеною особою.

Про це розповіла віцепрем'єр-міністр – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук на Всеукраїнському форумі рад внутрішньопереміщених осіб, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Коли українців будуть позбавляти статусу ВПО

За словами Верещук, що дискусії надалі ці дискусії будуть втілені у законопроєкті. Проте подробиць вона не назвала.

"Зараз є проєкт закону, який ми розробили разом із нашими організаціями та депутатами. Там якраз стоїть питання, яке на сьогодні ще не знайшло свій кінцевий результат, – скільки років особа-громадянин України може вважатися внутрішньопереміщеною особою. Це дуже важливе в усіх вимірах питання", – заявила Верещук.

Зазначається, що в Україні є переселенці з 2014 року, є переселенці після початку повномасштабного вторгнення, тобто 24 лютого 2022 року Також є громадяни, які стали внутрішньо переміщеними особами двічі.

Ірина Верещук наголошує, що зараз триває обговорення, як для держави визначити критерії, коли ВПО перестають бути переселенцями.

"Поки що однозначної відповіді немає. Ми дискутуємо, наприклад, як мінімум 5 років", – підсумувала вона.

Що наразі ще є актуальним для ВПО

Ми вже писали раніше, що Міністерство цифрової трансформації спільно з Мінсоцполітики почали оновлювати в Дії послуги для внутрішньо переміщених осіб.

Зазначається, що вже з 1 листопада українці не зможуть користуватися сервісами Дії, які стосуються комплексної допомоги ВПО. Міністерство цифрової трансформації та Міністерство соціальної політики займаються оновленням послуг, тому деякий час вони будуть недоступні для оформлення онлайн.

Наголошується, що після внесення змін послуги для внутрішньо переміщених осіб стануть більш зручними. Зокрема, планується додати такі оновлення: оформлення фінансової допомоги для всієї сім’ї одразу, виплати для дітей, які народилися після вимушеної зміни місця проживання та посилення фокуса на українцях, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Водночас як і раніше працюватимуть послуги зміни фактичного місця проживання та скасування статусу ВПО.

Щоб отримати необхідну довідку чи оформити виплати, українці мають звернутися до найближчого Управління соціального захисту населення або ЦНАПу, оскільки онлайн-послуги є тимчасово недоступними.

Зазначається, що внутрішньо переміщені особи матимуть фінансову допомогу від держави ще кілька місяців, оскільки їм автоматично продовжили виплати з 1 серпня на пів року. Звісно за умови, що особа відповідає критеріям, які дозволяють претендувати на кошти.

Раніше ми також писали про нововведення для переселенців. Також ми пояснювали, чи можуть ВПО не платити за комуналку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.