Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Банки спишуть усі борги? Хто може позбутися кредиту під час війни

Деякі позичальники можуть позбутися кредитів, але банки висувають жорсткі вимоги

Фото: ПриватБанк, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Погана кредитна історія негативно впливає на стосунки клієнта з банком

Фото: ПриватБанк, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час воєнного стану в Україні банки запровадили кредитні канікули для своїх клієнтів. Так, за несплату боргу не нараховувались штрафи і не підвищувались відсотки. Згодом кредитні канікули скасували, але кожен банк залишив певні пільги.

Та навіть такі умови не допомагають деяким клієнтам, які під час повномасштабної війни з РФ втратили усі доходи і не мають змоги обслуговувати кредити. Наша редакція розібралася, чи існує спосіб, завдяки якому банк міг би пробачити борги, і яким законопроєктом пропонують скасувати кредити багатьом українцям.

Несплата боргу може нашкодити

У кожного позичальника є кредитна історія. Як пояснюють в Нацбанку України, у ній зазначається те, наскільки сумлінно і вчасно клієнт погашував заборгованість. Перед тим, як надати новий кредит, у банку перевіряють кредитну історію, і якщо вона сумнівна, то грошей людині можуть і не дати.

Саме тому важливо дотримуватись усіх умов кредитних договорів навіть у складних ситуаціях. Але особливо під час повномасштабної війни трапляються форс-мажори, і клієнти потрапляють у надзвичайно скрутні ситуації. Як бути в такому випадку?

Коли банки йдуть на поступки

Юристи пояснюють, що фінустанови дуже рідко пробачають борги. Зазвичай, коли людина втрачає можливість обслуговувати кредит, їй набігають великі відсотки і штрафи. Сума зростає, і в певний момент банк уже змушений спрощувати умови, інакше борг стане непідйомним.

Власне у такому випадку людина може просити про реструктуризацію. Якщо клієнт доведе банку, що не має змоги платити за кредитом, то йому можуть надати такі пільги:

  • продовжити строк кредиту та зменшити суму щомісячних платежів;
  • скасувати пені і штрафи;
  • списати частину боргу.

Як зазначають в НБУ, у кожної установи можуть бути свої варіанти пільг і власні вимоги щодо підтвердження неплатоспроможності клієнта. Однак, якщо позичальник сумлінно виконував усі умови, то йому підуть назустріч, і навіть така реструктуризація не вплине на кредитну історію.

Крім того, під час повномасштабної війни перелік документів, які підтверджують, що клієнт не має грошей для обслуговування кредиту, збільшився. Як пояснив юрист Дмитро Головко "Сьогодні", якщо людина збере якомога більше офіційних документів, імовірність, що банк спростить умови, значно збільшиться.

"Це може бути довідка тимчасово переміщеної особи, документ про те, що ви втратили своє майно через бойові дії, документи про те, що ви втратили роботу або хтось із ваших близьких родичів загинув. Тобто вам потрібно зібрати якнайбільше офіційних документів про те, що ваше матеріальне становище погіршилося. У цьому випадку буде більше шансів, що банк піде вам назустріч", – пояснив експерт.

Водночас за словами адвокатів бувають випадки, коли банк прощає весь борг, а не лише частину. По-перше, коли в установі розуміють, що клієнт тривалий час не здійснював виплати і не зможе цього робити в майбутньому, вони позбуваються "безнадійного" кредиту. По-друге, це допоможе обом сторонам, оскільки без проблемних кредитів у банку покращиться звітність і репутація.

Деякі українці можуть позбутися кредитів навіть маючи гроші для їх погашення

У липні 2022 року Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт №7441-1, за яким власникам рухомого і нерухомого майна можуть заморозити чи списати кредит, якщо виникла одна з таких ситуацій:

  • це майно опинилося на тимчасово окупованій Росією території або на території, де відбуваються активні бойові дії;
  • було пошкоджене або знищене внаслідок воєнних дій.

Загалом на списання заборгованості мають право позичальники, якщо:

  • загальна площа знищеного майна, на яке взятий кредит, не перевищує для 140 кв. м (якщо це квартира) та 250 кв. м (якщо це будинок), і якщо це житло єдине в родині позичальника;
  • якщо був знищений єдиний автомобіль, то для списання боргу робочий об'єм двигуна авто не має перевищувати 2500 см;
  • також станом на 23 лютого 2022 року не було заборгованості за кредитом;
  • згідно з договором, метою отримання кредиту є придбання, реконструкція чи будівництво такого майна, або ж придбання такого автомобіля.

Та поки цей проєкт готується до другого читання.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.