Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Переваги та недоліки приватних будинків: на що українцям варто звертати увагу

Разом з експерткою розбиралися, чому приватні будинки зараз стають все більше популярними та які у них є недоліки

Фото: Pexels

Переваги приватних будинків

Фото: Pexels

Часто при виборі купівлі житла люди задумуються, що саме їм варто обрати для себе – квартиру чи приватний будинок. Ці види нерухомості між собою дуже різні, тому насамперед потрібно надавати перевагу тій, яка повністю задовольнятиме потреби людини та буде їй по кишені, що також дуже важливо.

Про те, які переваги та недоліки є у приватних будинків, сайту Pro Гроші розповіла експертка з нерухомості Вікторія Берещак.

Які є переваги приватних будинків


Як показала практика минулого опалювального сезону, бути власником приватного будинку це:

  • можливість встановити генератор;
  • можливість мати власну свердловину, живити помпу для подачі води та позбутися перебоїв;
  • можливість автономного опалення та електроживлення будинку тощо.

Такі запити користувалися попитом, тому, приблизно в цей період минулого року, попит на оренду та навіть на купівлю приватних будинків дещо зріс.

На що звертати увагу при виборі такої нерухомості


Насамперед потрібно розуміти, що бувають різні типи приватних будинків, наприклад, можна до них віднести таунхауси, які лише нещодавно почали набирати нових обертів на ринку нерухомості.

Загалом, таунхауси називають альтернативою квартири. Це не повновноцінний окремий будинок, де людина має власну земельну ділянку, окреме подвір'я тощо, а це будинок, де вона має спільну стіну та ділить її з сусідами.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Таунхауси часто зустрічаються у Київському регіоні, їх достатньо на Львівщині, вони також є на Одещині тощо. Під час вибору такого будинку потрібно зважати на:

  • технологію будівництва;
  • площу ділянки (як правило, у таунхаусі це пару соток, не більше);
  • підведення комунікацій тощо.

Також є класичні приватні будинки, які ще називають котеджними містечками. Якщо людина хоче придбати таку нерухомість, то в принципі потрібно звертати увагу не лише на ті ж фактори, що й у таунхаусі, а ще й на те, яка інфраструктура є у цьому котеджному містечку або поблизу з ним, аби розрахувати скільки часу знадобиться для того, аби доїхати до того ж дитячого садочка чи улюбленого ТЦ.

Тому, обираючи будинок, потрібно розуміти, чи підходить людині планування, розташування, особливість ділянки тощо. Це все залежить від її очікувань та потреб.

Головний недолік приватних будинків


Перед тим, як зробити свій вибір, потрібно розуміти, що, як правило, не всі забудовники готові пропонувати покупцям розтермінування або якісь інші схожі пропозиції для купівлі приватного будинку. Тому українці повинні розраховувати або на сплату одразу всієї суми, або на невелике розтермінування тривалістю приблизно 1-1,5 року, але не більше.

Чим приватні будинки поступаються квартирам


Як правило, якщо говорити про квартири в комплексних проєктах, то, звичайно, окрім приватного простору, людина отримує й інфраструктуру та просторове зонування комплексу, куди входять дитячі майданчики, різні зони для відпочинку, магазини тощо.

Тобто в таких комплексах покупці одразу отримують повну інфраструктуру, на яку навряд чи можна розраховувати купуючи приватний будинок. З іншого боку приватний будинок тому так й називається, тому що він передбачає приватність, у людини є власне подвір'я, власний простір, де можна влаштувати зону барбекю, сад тощо. А в будинку можна робити що завгодно та не боятися, що до власника постукають сусіди з претензіями.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Тобто, вибір певного виду нерухомості це дуже індивідуальна історія. Людина насамперед повинна обрати для себе житло виключно за своїми потребами та запитами.

Раніше ми розповідали, які тенденції на ринку нерухомості спостерігатимуть українці в листопаді. Також ми писали, куди краще інвестувати гроші – в нерухомість, чи в земельні ділянки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.