Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пастка або вигода? Чи дійсно ви економите, купуючи квартиру з готовим ремонтом

Квартир з готовим ремонтом на ринку нерухомості зараз обмежена кількість, говорить експертка

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

У людей росте запит, аби просто "заїхати та жити"

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час війни курс долара поводитися досить нестабільно. А тому логічно, що і ціни змінюються майже щодня. Особливо це відчувають українці, які роблять ремонт самостійно. Тож виникає питання щодо того, чи варто взагалі витрачати сили та нерви на ремонт, якщо вже можна купити готову квартиру від девелопера.

Сайт Pro Гроші вирішив розібратися у даному питанні.

Зміст
1.Люди надають перевагу готовим квартирам
2.В чому перевага готових квартир від девелоперів?
3.Квартира з "голими" стінами чи готова: яка обійдеться дорожче
4.На що варто звертати увагу, коли купуєте квартиру з готовим ремонтом

Люди надають перевагу готовим квартирам

За словами експертки ринку нерухомості Вікторії Берещак, квартир з готовим ремонтом на ринку нерухомості зараз обмежена кількість. Це не розповсюджена поки що історія, але вона безумовно буде набирати обертів, тому що попит на готові квартири за період з 2021 по початок 2023 року зріс приблизно у два рази. Це свідчить про те, що у людей є запити "заїхати та жити".

З її думкою згодна й директорка з маркетингу групи компаній DIM Дарія Бедя. Запит на готові квартири з ремонтом від девелопера на ринку за останні два роки (2021 та 2022 рік) зріс на 60%. Найбільше людей цікавить індивідуальність цього ремонту, можливість отримати якісну, але не однотипну послугу, без типових квартир і поверхів.

В результаті такої покупки власник квартири з ремонтом має щонайменше 45% економії з урахуванням собівартості подібного ремонту власними силами та 300+ заощаджених годин, я вже мовчу про зекономлені нерви та сили – неоціненний актив, який можна витратити на рідних, себе, життя, – говорить Дарія Бедя.

В чому перевага готових квартир від девелоперів?

Насамперед це суцільна економія грошей та часу. Фактично покупці разом з ключами від квартири отримують не просто оселю, де потрібно робити ремонт, а повноцінне житло. Такі девелопери беруть на себе абсолютно всі ризики та зобов'язання з пошуку підрядників, спілкуванню з ними тощо.

Тобто, майбутнім власникам квартири не потрібно витрачати час ні на що, адже девелопери все робитимуть за них.

Покупцям потім просто потрібно буде або прийняти роботу цих підрядників, або не прийняти. Також вони мають право не підписати акт прийняття-передачі, якщо не сподобається ремонт, а підрядник зобов'язаний буде переробити його без додаткових фінансових витрат.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

За словами директорки з маркетингу групи компаній DIM, компанія завжди зацікавлена в тому, щоб ніяких помилок не було. А маючи достатню експертизу та надійних партнерів, які вже переробили сотні квартир з ремонтом, будь-які похибки через людський фактор зводяться нанівець.

Квартира з "голими" стінами чи готова: яка обійдеться дорожче

Вартість окремої квартири залежить не лише від наявності чи відсутності ремонту, але й від інших факторів:

  • локації та місця розташування комплексу;

  • формату та концепції;

  • інфраструктурного наповнення;

  • планувального рішення;

  • якості будівництва тощо.

Їх також треба враховувати, коли плануєте придбати житло, щоб в результаті мати саме те середовище для життя, яке тобі потрібно.

Існує певна закономірність між вартістю квартири, її метражу та конфігурації та вартістю ремонту. Вважається, що закладати на базовий ремонт своїми силами потрібно щонайменше 50-60% вартості житла, – говорить директорка з маркетингу групи компаній DIM Дарія Бедя.

Якщо говорити про середньозважену вартість ремонту своїми силами, то станом на зараз, з урахуванням здорожчання будівельних матеріалів та послуг ремонтних бригад, йдеться про $900-1100/кв.м. Та зауважте, що це без дизайн-плану, технічного нагляду за командою будівельників, а також часто з мінімальним набором меблів та техніки.

Ціна ремонту своїми силами й від девелопера однозначно відрізняється, говорить Дарія Бедя. Пов’язано це з низкою причин, зокрема:

  • можливістю придбати потрібні великі партії будматеріалів із дисконтом напряму у виробника;

  • контрактами на будівельні послуги перевірених і надійних виконробів та бригад;

  • гарантією якості від девелопера, який бере на себе відповідальність і за терміни, і за виконання.

Також зверніть увагу, що економити на продажі квартир з готовим ремонтом можуть не лише покупці, а й девелопери, адже вони замовлятимуть великі обсяги будівельних матеріалів й таким чином знижуватимуть граничну вартість цього ремонту.

За останніми підрахунками, середня вартість звичайного ремонту і ремонту від девелопера може відрізнятися від 30% до 45%. Тобто покупці економлять мінімум третину своїх грошей.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

На що варто звертати увагу, коли купуєте квартиру з готовим ремонтом

Якщо ви обираєте готову квартиру від девелопера, то варто в першу чергу дивитись на якість будівельних матеріалів, а саме:

  • наявність у виробників сертифікації;

  • зносостійкість окремих матеріалів (ламінат, плитка, сантехніка);

  • екологічність лакофарбових засобів, що можуть мати негативний накопичувальний ефект для здоров’я.

Питання стилів, варіативності вибору, відсутності типових поверхів — це вже ваш індивідуальний вибір та смак.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що попит на нерухомість змінився та розповідав, на які квартири "полюють" українці. Також ми повідомляли, в якому регіоні ринок нерухомості приносить рекордні прибутки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.