Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Непробачні "факапи" рієлтора – кому не можна довіряти

Разом з експерткою розбираємось, як роспізнати посередника, якому краще не довіряти свою справу

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Хорошого ріелтора знайти не так просто

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Із проблемою пошуку квартири стикався майже кожен дорослий громадянин. Хтось ніяк не знайде хороші апартаменти для оренди, а комусь не щастить із квартирою для купівлі. Схожі проблеми мають і власники цього житла, які шукають адекватних орендарів або хочуть продати нерухомість більш вигідно.

У всіх цих проблемах допомагають досвідчені рієлтори, але завжди є ризик потрапити на поганого фахівця, який лише завдасть вам збитків. Про п'ять непробачних помилок таких посередників сайту Pro Гроші розповіла досвідчена рієлторка Марина, яка попросила залишити її особисті дані у таємниці заради своїх клієнтів.

Неадекватна оцінка нерухомості

Ця помилка стосується й оренди, і продажу квартир, коли рієлтор виставляє завищену або занижену ціну.

Рієлтори інколи хочуть отримати більшу комісію і одночасно, всіма силами утримати клієнта, особливо, коли він сам переоцінює квартиру. Тоді називають більш високу вартість, ніж вона є насправді. Так їх клієнти просто втрачають час, оскільки ніхто не купуватиме і не зніматиме квартиру за завищеною ціною, – каже експертка.

Занижена оцінка вашого житла означає, що рієлтор хоче якомога швидше отримати комісію, а от ви у цьому випадку недоотримаєте власні гроші.

Хороший рієлтор має проводити аналітику і найкраще, якщо він покаже вам її та зрозуміло пояснить, чому оцінив ваше житло саме так, і яка зараз ситуація на ринку.

З орендою все навіть складніше, оскільки рієлтори заробляють з неї невеликі комісії, а дехто ще й платить відсоток агентству.

Марина вважає, що коли рієлтор розуміє, що у клієнта нереальний запит, краще відмовитись від співпраці й пояснити це, аніж пропонувати варіанти, що ніяк не вміщаються в бюджет.

Неіснуючі квартири

Інколи рієлтори виставляють на продаж або як пропозицію для оренди квартиру, якої насправді не існує. Зазвичай, квартира у таких "рекламних" оголошеннях дуже красива, а ціна приваблива.

Він бере красиві фотографії, пише до них текст, щоб люди активно дзвонили. Це часто робиться для поповнення бази, щоб потім пропонувати потім інше житло, – каже рієлторка.

Коли ви телефонуєте за таким оголошенням, вам можуть сказати, що цю квартиру вже здали, а ви трохи запізнилися, але завжди запропонують щось інше.

Чесний рієлтор має прибирати оголошення одразу, після здачі чи продажу житла.

Не співпрацюють із посередниками

Така галочка в оголошенні теж має насторожити. Чому вони не співпрацюють з іншими рієлторами? За словами Марини на це є декілька причин і перша − це можливе шахрайство, яке досвідчений посередник виявить під час укладання угоди.

Друга причина, це якась ексклюзивна квартира, за яку рієлтор хоче отримати максимальну комісію, якою не хоче ділитись.

Це вкрай неправильно, оскільки потенційний продавець чи орендодавець недоотримує велику кількість клієнтів через такого горе посередника, – наголошує експерт.

Неперевірена нерухомість

Мій особистий досвід показує, що рієлтори не завжди пропонують клієнтам перевірене житло. Одного разу, я поїхала на перегляд квартири, яка виявилась таунхаусом, і рієлтор навіть не знав, де точно вона розташована, оскільки бачив її лише на фото.

Це велика помилка, каже рієлторка, і це ознака непрофесіоналізму. Найкраще, якщо рієлтор відвідував житло, яке пропонує своїм клієнтам, і особисто знає його переваги та недоліки, або хоча б попереджав про те, що потенційний варіант він знайшов нещодавно і ще його не бачив.

Оренда – це дуже тонка справа, оскільки не хочеться підставляти орендаря. Як я можу запропонувати незнайому квартиру, а раптом її сдають не власники або люди, які вважають за норму прийти до помешкання коли орендар на роботі, – наголошує вона.

Фактично, рієлтор використовує вас для того, щоб перевірити нову квартиру і не їздити туди зайвий раз, а потім вже пропонувати іншим зі знанням справи.

Рієлтор нехтує вашими побажаннями

Наприклад, ви наголосили на тому, що маєте тварин, і вам потрібно житло, де їх можна утримувати.

А під час перегляду власник здивовано дивиться на вас і каже, що аж ніяк не розраховував на орендарів із собаками й не хоче бачити у своїй квартирі тварин.

Така поведінка геть непрофесійна, адже просто забирає ваш час і до того ж ставить у досить незручне становище. Але інколи рієлтори вдаються до цього, бо хочуть зробити як краще.

Наприклад сподіваються, що поспілкувавшись із власником, ви дійдете згоди та він все-таки дозволить жити із тваринами, розповідає Марина.

Експертка впевнена, що хороший рієлтор завжди прагне навчитися, проходити нові курси, отримувати нові знання та підвищувати професійність.

Його не так просто розпізнати, тож потрібно слідувати всім вищезазначеним порадам, реагувати на тривожні дзвіночки та спиратися на внутрішнє відчуття від спілкування.

Є великий ризик натрапити на шахраїв, які лише видають себе за рієлторів. Якщо вас просять переказувати гроші за якусь "базу" із найкращими квартирами або кажуть, що перегляд якоїсь квартири платний − кидайте слухавку і пам’ятайте, що нормальні посередники так не працюють.

Раніше сайт Pro Гроші писав, хто такі "чорні рієлтори", а також розповідав про підводні камені та нюанси цієї професії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.