Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Психолог, друг і радник: відверта розповідь українця про роботу рієлтором

Сайт Pro Гроші до Дня рієлтора підготував розповідь про життєвий шлях до цієї професії хлопця, який став професіоналом своєї справи

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

Робота з нерухомістю, це в першу чергу робота з людьми

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

Працювати у сфері нерухомості не так легко, як здається на перший погляд. Частіше люди не витримують такого морального навантаження та здаються. Але є ті, хто попри всі складнощі проходить цей непростий шлях, навчається на своїх помилках та стає справжнім професіоналом своєї справи.

Про те, чим приваблює людей професія, пов'язана з нерухомістю, та якими рисами характеру повинен володіти працівник, щоб стати неперевершеним в цій сфері, розповів сайту Pro Гроші рієлтор Євгеній Марухніч.

Розповідь ведеться від першої особи.

Не треба лякатися змін


У сферу нерухомості я прийшов два роки тому. Друг, який вже на той час був засновником свого агенства, запропонував мені роботу рієлтора. На той час я працював офіціантом в одному із закладів – була непогана зарплата та чайові кожну зміну. Але що таке робота офіціантом – зміна 14 годин (іноді, більше), весь час на ногах, та бувають гості, які бажають на тобі відігратися через поганий настрій. Через деякий час я фізично, тим паче – морально – втомився від роботи у закладі. Передзвонив другові та погодився спробувати нову для себе сферу. Через два дні після співбесіди я сдав в оренду першу квартиру.

Я дуже довго вагався змінити роботу. Сфера обслуговування була моєю зоною комфорту, з якої так тяжко було вийти, тим паче – спробувати для себе щось абсолютно нове. Я розумів, що все життя працювати офіціантом я не хочу, тому потрібно будувати своє майбутнє.

Коли мене спитали, що в цій сфері може приваблювати, я жартома відповів, що "агент нерухомості" – звучить солідно, але насправді мене завжди цікавило декілька факторів:

  • як влаштований будівельний бізнес;
  • аренда, іпотеки, процес укладення угоди;
  • спілкування з людьми в легкій невимушеній атмосфері.

Насправді – це лише вершина айсбергу. В цю професію входить безліч підпунктів та деталей, які можна осягати протягом тривалого часу. Неможливо дізнатись одразу все, завжди буде щось нове і цікаве.

Ніколи не треба боятись щось змінювати у своєму житті – воно одне. Іншої нагоди може і не бути. Якщо є якесь відчуття дискомфорту – треба хоча б замислитись про зміни.

Якою була перша угода


Відчуття було, як на лінійці в першому класі, коли тобі потрібно розповісти віршик, який ти вчив дома майже два тижні. На тебе дивляться твої рідні, і ти не можешь їх підвести. Щось схоже було всередині мене, коли настав час укладання першої угоди. Хвилювання било через край. Мені пояснили в теорії, як це відбуватиметься, які можуть бути нюанси. Все записав та визубрив, але, як буває на практиці – всі знання просто перемішались.

Помилок при угоді я не допустив, мені дуже допомогли спеціалісти з величезним досвідом. Без них я б наламав багато дров. Я відчував від них підтримку, але розуміння, що це моя перша угода, давало поштовх не впасти в очах всіх, хто мене навчав. Зібравшись, я відкинув хвилювання і сдав свою першу квартиру.

"Не просто рієлтор"


Агент з нерухомості – ще той психолог, без цього вміння навряд вийде укласти успішну угоду або побудувати з клієнтом нормальні відносини. В першу чергу необхідно знайти підхід абсолютно до кожного, щоб з "просто рієлтора" він почав ставитись до агента, як до людини, якій повністю довіряє – це дуже важливо. Навички психолога приходять згодом, коли є досвід спілкування з великою кількістю абсолютно різних людей.

Майже при кожній угоді, оренді я користуюсь цим вмінням – не вплинути на вибір людини, а зробити перший крок.

Щоб зберегти взаємовідносини між двома сторонами та укласти угоду, без втручання посередника не обійтись. Як вже показала практика, спілкування клієнта напряму з власником майже в 90% випадках ні до чого не призводить. Вони не можуть домовитись про ціну, сроки, умови тощо. Та є ще багато факторів, які знижують ймовірність успішної угоди.

Став кращою версією себе


Коли я працював офіціантом, був одним з найкращих працівників закладу, але сама професія не давала мені впевненості в собі. Багато факторів могли вплинути на мій настрій, який вмить міг змінитися. Можна сказати, що це була частина дитинства, яка приносила гроші. Після зміни ми часто з колективом збиралися, жартували, поводили себе, як діти. Потім я зрозумів, що в такому місці неможливо подорослішати. Після того як став агентом з нерухомості, зміни в собі помітив майже одразу – інші цінності, інше мишлення, інші приорітети.

По-перше – це бачення себе в суспільстві. Став більш розсудливим, зібраним, пунктуальним. З'явилось відчуття відповідальності, коли від тебе залежить, скажімо, "доля людини", чи буде вона жити в квартирі, яка до душі. Ти маєш докласти всіх зусиль, аби зробити це реальністю.

Ніколи не бійтесь змінювати своє життя на краще, не бійтесь своїх бажань, якими б вони не були, живіть для себе, працюйте на роботі, яка вам подобається, подорожуйте, любіть рідних, та гарантовано будете найщасливішими у світі людьми.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.