Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Не втратити, а заробити: що робити з квартирами на деокупованих територіях

Пояснюємо, як не втратити гроші і правильно розпорядитися своїм житлом на щойно деокупованих територіях

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Потрібно орієнтуватися на свої плани та цілі

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Деокупація нашої землі триває і під український прапор поступово повертається все більше територій. Нещодавнє звільнення Херсона повернуло домівки тисячам людей, однак із життям та житлом на цих землях все не так просто.

Дехто хоче якомога швидше продовжити жити у своїй квартирі, а для когось спогади про окупацію надто важкі, тож житло вирішено продати. Щоб дізнатися, як не наробити дурниць, не втратити гроші та дах над головою, сайт Pro Гроші поспілкувався з експерткою ринку нерухомості Вікторією Берещак.

Розглянемо два шляхи: перший — людина хоче повернутись до своєї квартири якомога швидше, а другий — людина хоче продати житло після деокупації.

Берещак наголошує, що є одне важливе правило, яке має бути дотримано і в першому, і в другому випадку. Потрібно дочекатися офіційних повідомлень від військових адміністрацій про те, що на деокуповані території можна повертатись.

Як ми бачили на звільненій Київщині і Харківщині, дуже багато неприємних сюрпризів по собі залишають окупанти. Тільки після того, як буде дозволено перебувати на території, ви можете повертатися і розконсервовувати своє приміщення.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Що це означає?

Як правило, дозвіл повертатися у звільнені міста дають вже тоді, коли підключили бодай певні комунікації. Тому ви можете сподіватися, що деякі комунальні послуги у вас будуть, але не розраховуйте на всі одразу.

Далі все залежить від конкретної ситуації у вашому регіоні, можливо, доведеться купити генератор, можливо — запастися водою. Експертка радить готуватися до того, що стабільності комунікацій одразу чекати не треба.

Якщо квартира постраждала?

Тут все залежить від того, про яку саме територію йдеться.

Якщо квартира досі перебуває у радіусі ураження ствольної артилерії, тобто лінія фронту доволі близько, а це Харків, Херсон, Миколаїв, я б не рекомендувала робити ремонт одразу. Звісно, якщо це не щось просте, наприклад, просто забити вікна. Тобто якщо йдеться про невелику суму, яку ви готові ще раз втратити, можна це зробити, — каже Берещак.

Однак затівати капітальний ремонт у прифронтових місцях ще зарано, хіба що ви вирішите для себе, що готові втратити ці гроші знову і це не вдарить по вашому фінансовому стану.

Натомість експертка радить вже зараз подавати заявку на компенсацію через Дію і робити це у будь-якому випадку, оскільки це не потребує жодних витрат, а у подальшому може допомогти.

Вирішили продавати?

Зауважте, що одразу реалізувати житло все одно не вийде, оскільки на окупованих територіях реєстри не працюють, а щоб вони запрацювали після вигнання окупантів, потрібен час.

Спочатку мають відбутися стабілізаційні заходи, потім запускають усі необхідні реєстри, і лише тоді можна продавати.

Коли саме продавати квартиру, залежить від вашої стратегії та потреб. Якщо вам психологічно некомфортно і ви хочете позбутися цієї квартири, звичайно, можете виставляти її на продаж одразу після відкриття реєстрів, ремонт при цьому робити не треба. Ви маєте бути психологічно готові зробити хороший дисконт, навіть нижче ринкової ціни, — каже експертка.

Якщо ви готові почекати і хочете продати квартиру не терміново, а по хорошій ціні, треба спостерігати за ринком та за тим, як він буде відновлюватись.

Будемо чесними, ринок нерухомості — найбільш інертний з усіх ринків. Процес його відновлення дуже складний. Скоріше за все, чекати доведеться не місяці, а понад рік. Продавати, якщо йдеться про Херсон, найімовірніше доведеться людям з цього ж регіону, які хочуть переїхати з області в місто, тож орієнтуватись треба на цього покупця, — пояснює Берещак.

Ситуація у Київській області зовсім інша, одразу після деокупації знижки на житло сягали 20%, що дуже багато для цього ринку. Тоді зіграв саме психологічний фактор, але київський продавець дуже швидко адаптувався.

Можливо у Харківській чи Херсонскій областях знижки будуть ще серйознішими, і часу на те, щоб ринок відновився, знадобиться більше.

Якщо ви нещодавно повернулися до свого помешкання у Бучі та Ірпені і вирішили його продати, Берещак наполегливо рекомендує почекати, бо цей ринок 100% відновиться до довоєнних значень та навіть більше, і ви продасте квартиру за пристойною ціною.

Якщо ж ви покупець, радимо придивитися до житла у Київській області саме зараз, оскільки ще є шанс купити нижче ринкової ціни.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яке житло заборонено продавати в Україні, а також розповідав про те, чи можуть відключення світла вплинути на ринок нерухомості в Києві.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.