Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Куплять за лічені дні: які квартири можна дуже вигідно перепродати після війни

Розбираємось, на що треба звертати увагу під час вибору "інвестиційної" квартири для перепродажу

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після війни попит на деякі квартири може зрости

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Війна, хоч і серйозно змінила ринок нерухомості, але не зупинила його роботу. Комусь довелося замислитись про нове житло через бойові дії, а хтось навіть думає на перспективу і хоче заробити на перепродажі здешевілого житла.

Справа в тому, що з початку бойових дій у деяких регіонах сильно подешевшали квартири, зокрема у новобудовах, які і є основною ціллю інвесторів. Це багатьох наштовхнуло на думку, що таке житло можна буде вигідно продати після війни, коли попит підвищиться. Чи справді це працює так, і як обрати "інвестиційну" квартиру у період війни, сайт Pro Гроші розібрався з експерткою ринку нерухомості Вікторією Берещак.

Як не залишитись ні з чим?

Для вигідного перепродажу квартири після війни потрібно врахувати низку ключових факторів, які дозволять мінімізувати ризики і уникнути будівельної халепи.

Наразі два головні для вас показники – будівельна динаміка та формат житлового комплексу. Розглядати їх треба лише вкупі, зважуючи відповідність вашим очікуванням по ціні та по часу завершення проєкту, а також очікуванням потенційної аудиторії.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Берещак наголошує, що навіть з поправкою на війну, гіперінфляцію, порушення логістичних ланцюжків постачання будівельних матеріалів і нестачу кваліфікованих будівельників (оскільки багато хто пішов у лави ЗСУ захищати країну), крани на майданчику, який ви обрали, мають працювати, а не створювати лише видимість роботи.

Тобто будівництво має бути реально діючим, а не замороженим, оптимальною можна вважати будівельну динаміку від 1 поверху або 8-10% готовності на місяць.

Але купити будь-яку квартиру замало, щоб потім заробити на цьому.

Що можна вигідно перепродати?

Формат і концепція проєкту мають повністю задовольнити потребу сучасного покупця, тобто забезпечувати усе необхідне для життя, роботи, відпочинку, розвитку та виховання дітей на території комплексу або в межах пішої доступності.

Експертка називає це концепцією 15-хвилинного міста, коли з ЖК до усіх необхідних точок (роботи, навчання, закладів харчування, розваг та необхідних магазинів) можна дістатись максимально швидко.

Найкраще звертати увагу на поліфункціональні житлові квартали з міксом інфраструктурних об’єктів, тобто торгових та комерційних площ різного призначення, ТРЦ на території, міні-поліси еко-комплекси підвищеного комфорту в бізнес-класі за містом із рекреаційним потенціалом – власною водоймою, двором-парком, лісом під боком, – радить Вікторія Берещак.

Міні-поліс це формат забудови "місто в місті", де зосереджена торгова, рекреаційна, комерційна функції, а не тільки житлова, й забезпечена максимальна приватність.

Якщо бюджет купівлі обмежений, за жодних обставин не поступайтеся форматом і концепцією, адже це знизить привабливість об’єкта для майбутніх покупців.

Зекономити, не втративши якості житлового середовища, можна двома іншими способами.

По-перше, подивитись убік заміських комплексів в передмісті Києва, де є варті уваги концептуальні житлові проєкти з багатофункціональною інфраструктурою. По-друге, зменшити апетити щодо площі квартири чи поверху, наприклад, брати не видову, а звичайну. Покупець, враховуючи колосальну потребу в житлі, на неї знайдеться, – запевняє наша експертка.

Що буде з попитом?

До війни інвестори розметали однокімнатні квартири, враховуючи підвищений попит. Зараз Берещак радить подивитись й убік двокімнатних помешкань від 65 до 80 кв.м. Однушки досі так само привабливі теж.

Ще один фактор, який радить оцінювати експертка, це приватність і рівень безпеки комплексу. Це стосується і охорони, і потрапляння сторонніх в лобі, і приватність громадських просторів на території.

Можна також поцікавитись, як девелопер готується до нових реалій життя, тобто яка ситуація із встановленням додаткових генераторів, сонячних панелей і зарядних станцій, що з піклуванням про хоча б часткову автономію комплексу вже сьогодні. Якщо компанія готує все це вже зараз – це безумовно хороша ознака. Берещак наголошує, що за цим майбутнє, ринок до цього прийде.

Дотепер так само важливо оцінити юридичну чистоту будівництва та компанії, тобто перевірити дозвіл на будівництво саме багатоквартирного проєкту, ліцензію генпідрядника, документи на землю і цільове призначення ділянки, попередні проєкти девелопера, чи були затримки до війни і чому. Якщо були – варто замислитись, чи здатна компанія в таку кризу, як зараз, успішно подолати шторм, – попереджає оглядачка ринку.

Що може піти не так?

Натомість майбутнім інвесторам треба бути готовими до того, що термін здачі об’єкту посунеться більш ніж на 6 місяців.

Якщо це буде приблизно 9 місяців або менше, то все не так погано з урахуванням простою у перші місяці після початку повномасштабної війни. Але чимало проєктів будуть здані із затримкою у понад рік, варто бути до цього готовим і враховувати це під час планування перепродажу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, скільки коштують квартири у великих містах Польщі і розповідав, що деякі квартири у столиці України злетіли в ціні на понад 80%.

Читайте також, що наша експертка порадила тим, хто не хоче натрапити на довгобуд під час купівлі квартири у новобудові.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.