Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Комфортне smart-життя: як використати "розумні" технології для покращення житла

Використання інноваційних технологій допомагає поліпшити комфорт проживання та економити на ресурсах

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Як оптимально використовувати систему "Розумний будинок"

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українців не здивуєш системами "Розумний будинок". Інвестори радо вкладають кошти у ці технології, щоб потім продати житло набагато дорожче. Ще на етапі будівництва деякі забудовники приймають рішення створити оселю з "помічниками". Це не дивно, бо не секрет, що завдяки інноваційним технологіям можна підвищити комфорт свого проживання та водночас економити на витратах ресурсів.

Сайт Pro Гроші розповідає, як оптимально для власного комфорту використовувати "Розумний будинок".

Як датчики спрощують життя

Система "Розумний будинок" використовує різні типи датчиків для збору даних про оточення і стан житла. Вони розташовуються по всьому приміщенню та аналізують інформацію щодо температури, вологості, освітлення, руху, присутності людей тощо. Якщо хочете контролювати кожен аспект у власному домі – купіть їх та отримуйте результати роботи хоч на мобільний телефон.

  1. Для збору даних про температуру встановлюють термометри. Вони зчитують градуси в повітрі та передають до центральної системи Smart Home.
  2. Датчики вологості потрібні в кухнях і ванних кімнатах, аби регулювати роботу вентиляції, включати витяжну систему для видалення неприємних запахів та ін.
  3. Датчики руху використовують для визначення присутності людей в будинку. Їх залишають на дверях та вікнах, а також всередині кімнат. Якщо пристрій виявляє рух, може спрацювати сигнал тривоги, відкритись двері, ввімкнутися світло тощо, залежно від налаштувань.
  4. Датчики освітленості автоматично регулюють цей показник в будинку. Вони можуть зчитувати рівень світла та на основі даних змінювати його, щоб забезпечити комфортне перебування.
  5. Датчики диму та вуглекислого газу можуть виявити пожежу або небезпечний рівень газу в приміщенні. Якщо він спрацює, система сповістить власника будинку чи автоматично відправить сигнал тривоги до пожежних/рятувальних служб.

Пристрої можуть бути використані для віддаленого контролю за будинком через мобільний додаток або вебінтерфейс. Власник дому отримує доступ до інформації та контролює різні системи, такі як опалення, кондиціонування повітря, освітлення тощо, з будь-якого місця, де є Інтернет.

 | Фото: Aqara
 | Фото: Aqara

Датчики системи "Розумний будинок" від Aqara

Фото: Aqara

Датчики системи "Розумний будинок" від Aqara

Фото: Aqara

Як працює система BMS в домі

Ще одна можливість забезпечити собі комфортне життя – встановити систему управління будівлею BMS. Вона регулює та моніторить енергоефективність і безпеку будівлі, охоплює сенсори, контролери та програмне забезпечення, що дозволяє керувати опаленням, вентиляцією, кондиціонуванням повітря, освітленням та інші.

Працює так само як "Розумний будинок" – на основі збору даних з датчиків. Вони обробляються та аналізуються в програмному забезпеченні системи, яка завдяки цій інформації оптимізує роботу і зменшує споживання енергії.

Наприклад, якщо BMS виявить, що в певний час доби в домі немає людей, то автоматично знизить температуру опалення, чим якісно зменшить витрати на електроенергію. А в разі надмірного використання ресурсів повідомить про це власника, який зможе вчасно виявити та усунути проблему.

Загалом можна бути певним, що застосування в домі різноманітних інноваційних технологій спрощує життя та оптимізує витрати. Причому вартість окремих компонентів не завжди висока. Звісно, якщо домовлятися про встановлення повного комплекту Smart Home, він обійдеться недешево. З чого конкретно складається система "Розумного будинку" та скільки коштують її складові – читайте в нашому матеріалі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, де купити квартиру, щоб вона росла в ціні. Також ми повідомляли про нові "розумні" лічильники газу, розповідали, в чому особливість та кому встановлюватимуть.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.