Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Квартира з причепом проблем: як не втратити тисячі доларів на житлі із вторинного ринку

Експертка розповіла, які основні ризики існують під час купівлі житла на вторинному ринку і що особливо треба перевіряти під час війни

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі ризики існували і до війни, але з'явилися нові нюанси

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після введення воєнного стану певний час продаж та купівля квартир були заборонені. Однак коли процес відновився, з'явилися і покупці, а разом з тим і певні нюанси. Ринок нерухомості у регіонах, де не ведуться бойові дії, не стоїть, і для людей є актуальними питання, яка небезпека чатує на них при купівлі квартир чи будинків.

Сайт Pro Гроші вирішив розібратися, які підводні камені є в придбанні нерухомості на вторинному ринку та що треба робити, аби не отримати собі проблем. Про це редакції розповіла експертка ринку нерухомості Вікторія Берещак.

Які основні проблеми й що робити


Отже, більшість проблем пов'язані передусім з правом власності на квартиру чи будинок. Експертка пояснила, що насправді деякі власники самі намагаються створити умови, щоб ошукати покупця. Це може проявлятися, наприклад, у тому, що власник перебуває в шлюбі, але в нього, скажімо, складні стосунки з партнером. І коли власник намагається продати житло, але не бере згоди партнера, то це може вилитися у проблеми для покупця.

Бувають також махінації, коли, наприклад, партнер знає про продаж, але він не дає згоду, і потім через суд оскаржує угоду по нерухомості. У такому випадку, за словами Берещак, покупець дійсно залишиться ні з чим.

Також проблему можуть становити так звані чорні рієлтори. Загалом в Україні це явище переважно відійшло в минуле, але небезпека все ж існує. І не тільки в них.

Рієлтор має працювати офіційно. У нього має бути посвідчення, яке дозволяє здійснювати операції з нерухомістю. Воно не має бути протерміноване чи закінчуватись в день угоди: "Вибачте закінчилось вчора, сьогодні прийшов і продам, а завтра поновлю". Ні. Друге, ви маєте зважати на нотаріуса. Так, деякі рієлтори працюють з певним нотаріусом, це нормальна практика. І нотаріус має бути обов'язково в реєстрі Мін'юсту.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Другий нюанс – це коли продають квартиру, в якій зареєстровані неповнолітні або люди з інвалідністю. Це зараз особливо актуально, оскільки багато дітей виїхало за кордон. Небезпека в тому, що таке житло продають ніби за довіреністю опікунів. Але питання в тому, наскільки ця довіреність актуальна, чи правомірний взагалі цей акт продажу. Бувають випадки, коли про продаж можуть не поінформувати ключових осіб, тобто, неповнолітнього чи недієздатного, або робити це поза згодою опікунів, або підроблювати документи тощо.

Тому Берещак каже, що обов'язково слід перевіряти, щоб були представники цих людей, тобто, законні опікуни. І аби їхній підпис був зроблений не під угоду, а щонайменше був завірений нотаріусом, який має право зараз працювати за списком Мін'юсту. Крім того, цей нотаріус має бути тільки за місцем реєстрації квартири. Тобто, продати житло у Львові чи в майбутньому у Херсоні неможливо з київським нотаріусом.

Третій нюанс полягає в тому, що багато проблем пов'язані, як правило, з самою квартирою. Вона може бути в борговому зобов'язані, і не обов'язково банківському. Існують ще кредитні позики, займи, міжособистісні домовленості.

Треба перевірити всі можливі варіанти, які тільки існують, щоб на квартирі не було ніякого обтяження. Як перевірити борги по комуналці? Попросити виписку з рахунків, можливо, звернутись до ЖЕКу, ОСББ, сходити до операторів комунікацій тощо. Що стосується боргових зобов'язань, то банківські можна пробити по реєстрах, так само можна перевіряти інформацію у реєстрах боржників, – пояснила Берещак.

Але у випадку з міжособистісними домовленостями перевірити щось складно. Варіантом може бути розмова із сусідами, однак не завжди таке спрацює. Тому покладатися треба на власні відчуття.

Четвертий момент – енергоефективність самого будинку і квартири зокрема. Наприклад, може бути, що віконні конструкції випускають надто багато тепла, і тепловтрати будуть до 30%. Також часто є зношеність інженерних комунікацій мереж – каналізації, водогонів тощо.

Ви можете не звернути увагу на те, що з проводкою, або що з розводкою труб тощо. А дарма, тому що коли говоримо про вторинний ринок такий, якому вже 40-50 років, навіть косметичний ремонт зверху може приховати ці вади. І просто через те, що похапцем купуєте житло, або через свою наївність, можете потрапити в халепу і ремонт, який обійдеться в мінімум третину, а, може, і половину від того, що заплатите за цю квартиру, – зауважила Берещак.

Тому однозначно слід особисто оглядати житло і робити це прискіпливо. Водночас є ще кілька загальних порад, які врятують гроші покупців і убережуть від шахрайства.

На що іще треба звертати увагу


По-перше, потрібно перевіряти документи. Обов'язково дивитися треба на такі:

  • право власності на квартиру:
  • домову книгу, в якій перевіряти, хто прописаний, реальну площу, що із земельною ділянкою, якщо це будинок;
  • документи, що посвідчують особу;
  • свідоцтво про шлюб або розлучення.

Далі є нюанс, який стосується окупованих та щойно деокупованих територій. Там не працюють відповідні реєстри, а отже угоди щодо купівлі-продажу нерухомості неможливі. Тому, якщо у листопаді вам пропонують купити квартиру в Херсоні, то найімовірніше, це шахрайство.

Що робити з нерухомістю в Херсоні – це питання більше теоретичне, ніж практичне, бо поки реєстр не відкриється, ви не можете здійснювати угоди. А різні домовленості під розписку, це просто шанс втрапити в тенета шахраїв, – наголосила Берещак.

До того ж експертка каже, що ніколи не треба шкодувати грошей на фахівців, зокрема, юристів. Вони знають, які проблеми можуть бути в документах, і як їх передбачити. А от самостійно покупець цього може й не визначити й так загнати себе у пастку. Тому, за словами Берещак, умовно 80-100 доларів за послуги юристам окупляться в десятки разів.

Раніше ми вже розповідали, яке житло заборонено продавати в Україні, а також писали про те, чи можуть відключення світла вплинути на ринок нерухомості в Києві.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.