Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ваучери "єВідновлення" можна використати по-новому: що варто знати українцям

Розповідаємо, як можна використати сертифікати на відновлення зруйнованого житла, а також, які умови пільгової іпотеки пропонують українцям

Фото:Pexels

Як можна використати сертифікат “єВідновлення”

Фото:Pexels

В Україні діють програми підтримки та допомоги громадянам, житло яких було пошкоджено або зруйновано внаслідок бойових дій. В рамках програми "єВідновлення" українці отримували ваучери, як компенсацію за зруйноване житло, а тепер їх можна використати, оплативши перший внесок за програмою доступного іпотечного кредитування "єОселя".

Про це повідомила міністр економіки Юлія Свириденко під час конференції Human capital UA у Києві.

З жовтня 2022 року в Україні діє програма "єВідновлення", яка передбачає компенсацію до 200 тис. грн. Отримані кошти можна використати на:

  • оплату будівельних робіт і послуг підрядників;
  • придбання будівельних матеріалів.

А в жовтні того ж року, в Україні запрацювала програма доступного іпотечного кредитування "єОселя". За умовами програми, певні категорії громадян можуть отримати іпотеку під 3% річних строком до 20 років із першим внеском від 20% вартості житла. Такі умови пропонують:

  • працівникам сектору безпеки та оборони;
  • військовослужбовцям-контрактникам ЗСУ;
  • медпрацівникам;
  • освітянам;
  • науковцям.

"У нас є завдання стратегічне – ми хочемо об'єднати ваучер на відновлене житло та іпотеку. Думаю, за кілька місяців ми з таким новим продуктом до українців вийдемо", – припустила Юлія Свириденко.

З 1 серпня подати заявку на участь у програмі під 7% можуть:

  • ВПО та громадяни, які не мають власного житла більше за нормативну площу;
  • учасники бойових дій;
  • ветерани війни.

Які пошкодження не покриє програма "єВідновлення"

Українці можуть отримати компенсацію за зруйноване житло внаслідок військових дій, але сертифікат "єВідновлення" не можна використати для відшкодування збитків за пошкоджені меблі, побутову техніку, ремонти, автомобілі та іншими подібні матеріальні втрати.

"У держави просто немає таких коштів. Тому зараз усі наші зусилля направлені на вирішення найбільшої проблеми – забезпечення громадян житлом, якого їх позбавила війна. Ми за те, щоб люди поверталися до України, купували тут житло, розвивали нашу економіку. Саме такий механізм, вважаємо, цьому сприятиме", — повідомила голова комітету з організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голову партії "Слуга народу" Олена Шуляк.

В програмі також прописані певні обмеження для помешкання, яке ви отримаєте в обмін на житловий сертифікат. Його не можна буде продавати протягом 5 років після отримання, а також за цим сертифікатом можна придбати житло лише обмеженої вартості.

Раніше ми писали, яку суму доведеться платити щомісяця за програмою "єОселя", а також як ветеранам війни отримати послугу соціального відновлення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.