Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Компенсацію за пошкоджене житло виплатять ще одній категорії українців – кому і коли

В уряді вирішили внести зміни у програму "єВідновлення" та розширити список отримувачів допомоги

Фото: Денис Шмигаль/Telegram, УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Компенсацію за зруйноване житло отримають більше українців

Фото: Денис Шмигаль/Telegram, УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні внесли зміни в програму "єВідновлення", яка передбачає виплату грошової компенсації людям, житло яких було пошкоджене внаслідок бойових дій. Тепер виплати зможуть отримати ті, хто вже самостійно зробив ремонт.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Він наголосив, що один із пріоритетів видатків – фінансування програми швидкого відновлення.

"Вже працює програма "єВідновлення", за якою виплачуються цільові кошти саме на ремонти житла. Сьогодні ми ухвалимо зміни, які дозволять виплатити компенсацію людям, які вже зробили ремонти власним коштом", – сказав прем'єр-міністр на засіданні уряду.

Коли українці отримають виплати

Шмигаль уточнив, що наразі дав завдання Мінінфраструктури й Мінцифри детально прокомунікувати, як саме виглядатиме механізм компенсації.

"Розраховуємо, що він буде готовий восени, і після цього почнуться відповідні виплати", – додав прем'єр.

Тобто, з його слів випливає, що виплати за програмою "єВідновлення" українцям, які зробили ремонт самостійно, можуть початися вже цієї осені.

В Україні почався другий етап програми "єВідновлення"

18 липня у мобільному застосунку "Дія" почалося бета-тестування подання заяви на отримання компенсації за повністю знищене житло. Тобто якщо раніше українцям виплачували кошти за пошкоджені будинки та квартири, то тепер допомогу від держави отримають ті, чиє житло було повністю зруйноване.

Першими подати такі заявки зможуть жителі Київської області. А саме ті, хто втратив житло у Мощуні та Бородянці. Долучитися до бета-тестування можна за посиланням.

При цьому українці зможуть отримати або грошову компенсацію для фінансування будівництва, або житлові сертифікати на придбання нового помешкання. Такі сертифікати можна буде обміняти на житло у будь-якому населеному пункті України.

Яку компенсацію отримають українці

Ті, чиє житло було пошкоджене унаслідок бойових дій, зможуть отримати до 200 000 гривень допомоги від держави. Витратити ці кошти можна буде протягом 12 місяців на будівельні матеріали чи послуги підрядників, які є учасниками програми "єВідновлення".

Раніше ми писали про те, що військові можуть отримати компенсацію за оренду житла. Також ми розповідали, як виплачуватимуть компенсацію за зруйноване житло після підриву Каховської ГЕС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.