Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ключові моменти орендного питання: як не залишитися без даху над головою

Експерт стверджує, що подружжя має рівні права на володіння, користування і розпорядження майном, яке належить їм на праві спільної сумісної власності

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Варто звертати увагу на різні деталі

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Варто памʼятати, що під час підписання договору оренди квартири важливо уточнювати якомога більше деталей, аби в майбутньому вам там було комфортно жити. Найголовніше, коли ви обираєте житло, уточнити чи всі власники згодні здавати його в оренду.

Про це говорить юрист Дмитро Дончак.

"Я власниця квартири за документами, яка була придбана в шлюбі. Ми з чоловіком хочемо здати квартиру в оренду, але я не в Україні зараз. Я ФОП, чоловік також ФОП і він має довіреність від мого імені. Чи може він здати квартиру без моєї присутності?", – йдеться у повідомленні.

Юрист стверджує, що хоча жінка є власницею квартири, але відповідно до положень Сімейного кодексу України (стаття 60), ця квартира є спільною власністю з чоловіком. А тому вони обидва мають рівні права на володіння, користування і розпорядження майном, яке належить їм на праві спільної сумісної власності.

"Таким чином, чоловік має право здавати в оренду квартиру від свого імені, бо вона перебуває в спільній сумісній власності. В той самий час, чоловік також має право здавати в оренду житло й від вашого імені, якщо в нього є нотаріальна довіреність", – зазначає юрист.

У такому випадку, якщо чоловік буде укладати договір від свого імені, а його жінка не проти цього, то щоб майбутні орендарі не хвилювалися, можна до договору прикріпити копію письмової згоди дружини (що вона не заперечує здавати квартиру в оренду). Цю письмову згоду не потрібно завіряти у нотаріуса.

Як орендувати квартиру, аби потім вас не виселили

Раніше ми вже розповідали вам про те, що колись було чимало правил, за якими варто було орендувати житло, аби не натрапити на шахраїв. А під час війни квартиру обирати треба ще ретельніше. Все для того, аби убезпечити себе від недобросовісних власників на 100%.

Наприклад, коли ви обираєте житло, то варто укладати договір. Це те, що теж має обовʼязково бути навіть, якщо ви орендуєте квартиру у знайомих вам людей.

У ньому обовʼязково треба прописати чинні документи, що посвідчують особу, а також те, чи є забезпечувальний платіж або власники квартири, навпаки, відмовляються його брати на час війни в Україні.

Також має бути інформація про те, в якому стані квартира, які там є меблі, який стан комунікацій. Там має бути вказано все про квартиру. Також варто пам'ятати й про інші правила. Якщо вас зацікавила ця інформація, то більше правил ви можете переглянути в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як швидко окупиться інвестиція у квартиру. Також ми розповідали, як українці навчилися заробляти на енергокризі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.