Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Навесні ціни можуть змінитися: на скільки подорожчає оренда квартир в Україні

Розбирались, якими будуть ціни на оренду житла в різних регіонах країни навесні

Фото: Рexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Вартість оренди квартир навесні - прогноз експерта

Фото: Рexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Навесні ціни на оренду житла в Києві можуть "злетіти" на цілих 10-15% – все залежатиме від того, скільки українців повертатимуться до столиці та чи буде наплив переселенців.

Про це повідомив президент Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України в коментарі виданню OBOZREVATEL.

За словами експерта, навесні 2023 року зростання вартості оренди квартир у столиці складе 10-15%.

"Навесні вже можуть бути зміни. Може, навіть підвищитися. Ну, знову-таки, якщо люди будуть у Київ повертатись, якщо будуть мігрувати, переселенці в столицю приїжджати, то оренда буде зростати. До весни, десь до березня-квітня, ніяких суттєвих змін не буде, а вже навесні ціни все ж таки зростуть. Весною так завжди було, і цей рік не є винятком", – сказав Піта.

Які ціни на оренду житла у різних містах

За словами експерта, ціни на оренду житла в столиці з жовтня 2022 року стабілізувалися й досі тримаються на одному рівні. Така сама ж ситуація і в інших великих містах – Львові, Дніпрі, Харкові.

Як зазначив Піта, ціни на винаймання житла на заході України стабілізувалися повністю. Там вони знизилися проти початку повномасштабної війни, коли була дуже завищена вартість — на це вплинув виїзд із багатьох міст великої кількості українських переселенців.

У Одесі та Дніпрі ціни на оренду нижче довоєнних, причому різниця складає 30-40%.

Вартість оренди 1-кімнатної квартири в Україні

У січні 2023 року середня вартість оренди такого житла становила 5 993 грн, тоді як у грудні-2022 її розмір був 5 698 грн. Тобто за місяць вартість зросла на 295 грн.
Найвищі ціни зафіксовано у Закарпатській області – у середньому 13 123 грн. Найнижчі – у Сумській, 2 687 грн.

Ситуація на ринку нерухомості після початку війни

Ринок нерухомості в Україні протягом 2022 року перебував у дисбалансі через війну та безпекову ситуацію. За перші три квартали 2022 року було укладено трохи більше чверті від кількості угод за аналогічний період торік.

Про це повідомила директорка Департаменту фінансової стабільності НБУ Первін Дадашова під час презентації "Звіту про фінансову стабільність", яка транслювалася на Youtube.

Вона пояснила, що попит на житло у 2022 році був дуже слабким.

"Він значно залежить від безпекової ситуації в регіонах, і для його відновлення необхідно суттєве покращення безпекових умов та закінчення війни", – зазначили в НБУ.

Яку нерухомість варто обирати під час війни

Раніше ми писали, що українці обирають те житло, де вони зможуть відчувати себе безпечно. Люди надають перевагу квартирам на першому поверсі та без панорамних вікон, як це було раніше. Також важливим критерієм у виборі житла є бомбосховище, яке бажано, щоб знаходилося поруч.

В умовах війни постали ще додаткові проблеми: пошкодження будинків, підведених комунікацій тощо. Тож перед купівлею житла варто скористатися послугами технічних спеціалістів.

Наприклад, інженер, спеціаліст з технагляду та архітектор зможуть помітити неочевидні несправності. Лише вони при візуальному огляді оцінять, наскільки будинок зруйновано чи пошкоджено.

Раніше ми писали про те, чому люди почали менше орендувати квартири в Києві. Також сайт Pro Гроші розповідав, які тренди переважали на ринку нерухомості у 2022 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.