Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Інтергал-Буд може втратити ЖК у Києві: чи опиняться люди на вулиці

Забудова земельної ділянки почалася ще п’ять років тому, але на роботу не було дозволу відповідних органів

Фото: ЛУН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Новобудови в Києві зводять незаконно

Фото: ЛУН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Прокуратура Києва виграла перший суд у баталії, що тягнеться вже 5 років. Йдеться про повернення у комунальну власність земельної ділянки площею 4,95 га за адресою провулок Приладний, 10. Там компанія "Інтергал-Буд" будує житловий комплекс "Академ-Квартал".

Про це пише "Київвлада".

Відомо, що з 2004 року ПрАТ "Київський дослідно-експериментальний завод (КДЕЗ) "Вугілля" орендує землю терміном на 25 років для "експлуатації та обслуговування адміністративно-виробничих та господарських будівель і споруд". Втім у 2017 році до Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК) Київської міськдержадміністрації (КМДА) надійшло повідомлення про початок реконструкції деяких виробничих приміщень.

За інформацією джерела, відомство не надавало компанії права будувати житло. Невдовзі кияни помітили, що за вказаною адресою почалося масштабне будівництво. Відтоді правоохоронні органи намагаються зупинити незаконні дії на ділянці, проте до 2023 року не вдавалося довести порушення та притягнути до відповідальності різних посадовців, пов’язаних із забудовою.

У травні 2019 року Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження проти деяких працівників Київради, КМДА і ДАБІ, інкримінувавши їм "протиправні дії в інтересах ПрАТ "КДЕЗ "Вугілля" і ТОВ "БК "Інтергал-Буд", направлені на незаконну забудову земельних ділянок територіальної громади міста".

ЖК "Академ-Квартал" у Києві | Фото: ЛУН
 | Фото: ЛУН
Розташування житлового комплексу | Фото: Google Maps

ЖК "Академ-Квартал" у Києві

Фото: ЛУН

ЖК "Академ-Квартал" у Києві

Фото: ЛУН

Розташування житлового комплексу

Фото: Google Maps

Відповідальність та рішення суду

Посадовцям кваліфікували частину 2 статті 364 ККУ – зловживання владою або службовим становищем, якщо воно спричинило тяжкі наслідки. Відповідальність, передбачена статтею, – від 3 до 6 років позбавлення волі, заборона здійснювати певну діяльність та займати деякі посади терміном до 3 років, штраф у розмірі від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Власне, суд у першій інстанції задовольнив вимоги правоохоронців щодо повернення землі в комунальну власність. Це сталося 22 лютого 2023 року, а публікація в державному реєстрі судових рішень відбулася 6 березня. Поки що невідомо, чи планує компанія подавати апеляцію, але навряд чи забудовник легко відмовиться від масштабного проєкту, що триває вже п’ять років.

До речі, до кінця минуло року вдалося побудувати та ввести в експлуатацію три будинки, всього ЖК "Академ-Квартал" мав складатися з дев’яти житлових багатоповерхівок. При цьому на ділянці дозволено зводити будівлі максимум чотириповерхові, хоча комплекс вже містить кілька 24-поверхівок.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що забудовники масово пропонують знижки на квартири у Києві. Також ми повідомляли, як змінилася вартість оренди житла в різних регіонах країни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.