Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Київміськбуд призупивнив будівництво та звернувся до майбутніх власників квартир

Директор компанії розповів про проблеми на ринку нерухомості, через які забудовник змушений був призупинити будівництво об'єктів

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Київміськбуд не може відновити будівництво через кризу

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У найбільшого українського забудовника Київміськбуду з'явилися фінансові труднощі, через які не може повноцінно відновити будівництво своїх об'єктів.

Про це заявив президент компанії Ігор Кушнір.

За його словами, компанія не може відновити роботу через борги інвесторів. Крім того, Київміськбуд зіткнувся з повною відсутністю продажів.

"Дуже прошу людей, які купили нерухомість у кредит — платіть. Борг за такими договорами станом на зараз — майже 326 млн грн. Розумію, що ви скажете: "почніть будувати, почнемо платити". Але нині для того, щоб почати будувати, нам важлива кожна гривня. Тому прошу це зробити", — написав він.

Він також додав, що компанія вже вичерпала певну кількість своїх заощаджень, тож тепер шукає додаткові фінансові ресурси, щоби відновити будівництво.

Так, планується, що місто викупить у компанії нерухомості на 300 мільйонів гривень. До того ж міськрада вивчить можливість докапіталізувати компанію на 1 млрд грн. Паралельно ведеться робота з банками щодо кредитування.

"Я розумію, що не вся робота помітна, через що у більшості непричетних людей складається враження, ніби нічого не відбувається. Повірте, це не так. Компанія разом з інвесторами зацікавлена ​​у завершенні всіх комплексів і передачі квартир",— пояснив Ігор Кушнір.

Що зараз відбувається на ринку нерухомості

За словами Ігоря Кушніра, на ринку нерухомості спостерігається наступна ситуація:

  • подорожчання будівельних матеріалів;
  • скорочення кількості кваліфікованих кадрів;
  • нульовий попит.

"Усе це разом з вимкненням світла взимку змусило Київміськбуд призупинити роботи на об’єктах", – підкреслив директор Київміськбуду.

Чому українці не поспішають купувати житло в новобудовах

За словами співзасновника та керуючого партнера компанії INSPI Development Володимира Семенцова, прихід весни та відносна нормалізація енергосистеми спричинили незначне пожвавлення серед покупців. Попит на новобудови становить до 40% від довоєнного рівня.

Навіть програма доступного кредитування "єОселя" не забезпечила забудовників реальними покупцями. Щоб зацікавити українців, гравці ринку надають суттєві знижки – від 10% до 25% чи навіть більше, залежно від регіону, собівартості будівництва, стадії готовності тощо.

"Переважна більшість людей (близько 70%) зацікавлена в придбанні квартир на завершальних стадіях будівництва у відносно безпечних західних регіонах України", – уточнив фахівець.

Раніше ми розповідали, що відбуватиметься на ринку нерухомості найближчим часом. Також ми писали, як не залишитися без даху над головою.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.