Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вигода "під носом": чому українцям треба звернути увагу на новобудови

Попит на первинному ринку нерухомості не збільшується, хоч забудовники пропонують покупцям значні знижки

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Яка ситуація на первинному ринку житла станом на кінець березня

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Активні будівельні роботи в новобудовах, зведення яких почалося до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, наразі тривають лише на 30% об’єктів. На призупинення значною мірою впливає невеликий попит.

Про це розповів співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development Володимир Семенцов.

З іншого боку, високі та завершальні стадії готовності спостерігаються на близько 80% об’єктів. Причому найбільша активність в західних регіонах і Києві – орієнтовно 30% та 35% від загальної кількості будівництв відповідно. Складніша ситуація в Одесі, Дніпрі та Харкові: там частка активних майданчиків становить 12%, 10% і 7% відповідно.

Цінові показники на первинному ринку нерухомості в перші місяці 2023 року залишаються стабільними. Вартість житла виросла всього на 1-1,3% в гривневому еквіваленті. Серед основних факторів, що стримують злет цін – періодична фінансова допомога міжнародних партнерів України, низький приріст інфляції (1,5% за січень та лютий), відновлення енергетичної системи.

Плюс поступово збільшують робочу активність виробники будівельних матеріалів, зокрема бетонні заводи. Це позитивно відображається на забезпеченні будмайданчиків необхідними ресурсами та формуванні кінцевої ціни на квартири. Але навіть хороші пропозиції від забудовників для клієнтів не допомагають збільшити попит на об’єкти первинного ринку.

Чому українці не поспішають купувати житло в новобудовах

Як зауважив Володимир Семенцов, прихід весни та відносна нормалізація енергосистеми спричинили незначне пожвавлення серед покупців. Попит на новобудови становить до 40% від рівня лютого 2022 року. Навіть програма доступного кредитування "єОселя" не забезпечила забудовників реальними покупцями. Щоб зацікавити українців, гравці ринку надають суттєві знижки – від 10% до 25% чи навіть більше, залежно від регіону, собівартості будівництва, стадії готовності тощо.

"Переважна більшість людей (близько 70%) зацікавлена в придбанні квартир на завершальних стадіях будівництва у відносно безпечних західних регіонах України", – уточнив фахівець.

Очікується, що протягом двох місяців мало що зміниться, поки не запрацює Закон "Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України".

Він в перспективі може збільшити попит на первинне житло на 10-15%. Але для цього потрібно запровадити зрозумілі та чіткі механізми отримання коштів, щоб не повторилася ситуація з програмою "єОселя".

Раніше сайт Pro Гроші писав, як змінилася вартість оренди житла в різних регіонах країни. Також ми повідомляли, що буде з ринком нерухомості найближчим часом.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.