Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Інвестори у Києві залишилися без житла: суд відсудив землю, на якій стоїть ЖК

Орендодавець земельної ділянки, яка призначена для промислових споруд, без відома побудував там житловий комплекс

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

На орендованій промисловій земельній дільнці збудували ЖК

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

У Києві на орендованій земельній ділянці, яка призначена для промислових споруд, побудували житловий комплекс. Господарський суд Києва розірвав цей договір оренди та ухвалив рішення повернути цю ділянку.

Про це йдеться в судовій справі.

Що буде з новобудовою

Ще у травні 2003 року Київська міська рада передала цю земельну ділянку, площею 4,3 га, Київському дослідно-експериментальному заводу "Вугілля" для експлуатації та обслуговування адміністративно-виробничих та господарських будівель й споруд.

Однак орендодавець вирішив без дозволу почати там будувати ЖК "Академ-Квартал". Після того, як вже звели три багатоповерхівки, а дві з них здали в експлуатацію, розпочалося судове засідання, щодо нецільового використання орендарем земельної ділянки.

Господарський суд Києва ухвалив рішення щодо розірвання договору оренди, оскільки погодився з доводами про неможливість житлового будівництва на землях промисловості.

Також орендодавець має в повному обсязі виконати всі позовні вимоги, зокрема, повернути земельну ділянку у стані, не гіршому за той, у якому він її отримав. Що буде зі збудованими будинками — поки що невідомо, однак не виключено, що їх можуть знести.

Ще у 2019 році Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем службовцями Київради, КМДА та Державної архітектурно-будівельної інспекції України, які сприяли незаконній забудові кількох земельних ділянок Києва, зокрема — орендованої.

Компенсація за зруйноване житло

Депутатка Олена Шуляк в ефірі телемарафону повідомила, що повноцінний механізм компенсацій за зруйноване житло запрацює у травні. Однак, така компенсація не передбачає грошові виплати — українцям надаватимуть так звані житлові сертифікати. Тобто:

  • власники знищених квартир та інших житлових приміщень одержать житловий сертифікат — документ, що підтверджує гарантії держави профінансувати придбання квартири або іншого житлового приміщення (у тому числі такого, що буде споруджене в майбутньому) в обсязі визначеної грошової суми;
  • у власників приватних будинків буде вибір — отримати житловий сертифікат на купівлю квартири чи будинку або грошову компенсацію, яку будуть перераховувати на рахунок зі спеціальним режимом використання для фінансування будівництва;
  • граничний розмір компенсації — і грошової, і у вигляді житлового сертифіката — відсутній, як і обмеження щодо місцезнаходження, типу та площі нового житла, будівництво якого буде профінансоване через сертифікат;
  • використати сертифікат можна протягом п’яти років з дня його видачі, а відчужувати протягом 5 років, окрім успадкування, заборонено;
  • якщо ціна житла буде нижчою за суму, зазначену в сертифікаті, недоотриману частину компенсації будуть сплачувати отримувачу лише за рахунок грошових коштів, отриманих від РФ для відшкодування збитків.

Раніше ми розповідали, чому новобудови поки що на "стопі". Також ми писали, де знаходяться найдорожчі квартири у Києві.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.