Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Головні тенденції на світовому ринку нерухомості – чи варто інвестувати в закордонне житло

Є кілька сигналів для інвесторів, аби вони зупинились, озирнулись на місцевості та зрозуміли, чи не чекає світ чергова криза

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Все більше інвесторів звертають увагу на житло в Дубаї

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Світовий ринок нерухомості має чимало тенденцій. Всі вони повʼязані зі змінами в економіці та у світі в цілому. Наприклад, цьому посприяв навіть коронавірус.

Про головні тенденції на світовому ринку нерухомості сайту Pro Гроші розповіла оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак.

Інвесторам слід зупинитися?

Основною тенденцією світового ринку нерухомості зараз є певна пересторога інвесторів, яка повʼязана з банківськими подіями, що мали місце кілька місяців тому, коли два великих американських банки зазнали краху. Це є сигналами для інвесторів, аби зупинитись, озирнутися на місцевості та зрозуміти, чи не чекає на нас чергова криза. Особливо це важливо розуміти в контексті торішніх новин з Китаю, коли була інформація, що одна відома китайська компанія зазнала краху, – говорить експертка.

Такі сигнали точкові й не доходять до великої кількості інвесторів, а особливо роздрібних, але для потужних гравців та фондів це привід замислитись. Тому пересторога інвесторів – перша тенденція на світовому ринку нерухомості.

Логістична нерухомість стає популярнішою

Збільшується увага девелоперського бізнесу до логістичної нерухомості. Іншими словами, це просто склади. Найбільший попит на логістичні центри однієї милі. Це ті, які розташовані в межах міст або поруч з ними.

Склади дозволяють скоротити витрати на логістику, отримувати ретейлерам швидко свої товари, скоротити ланцюжок поставок і пришвидшити торгівлю.

Попит на таку нерухомість зростає, а тому і зростає вартість. Наприклад, за минулий рік в європейському регіоні вартість оренди центрів за квадратний метр зросла в середньому на 18%.

Зацікавленість до логістичної нерухомості почали на ринку проявляти вже досить давно. Це повʼязано з популярністю онлайн-торгівлі. Цьому сприяли коронавірус та війна, – говорить Вікторія Берещак.

Нерухомість в Дубаї розкуповується за хвилини?

Все більше інвесторів звертають свою увагу на житло в Дубаї. Повʼязано це з війною та переселенням великої кількості людей в той регіон. Минулого року там побили всі рекорди по проданому й інвестованому житлу й така тенденція зберігається і сьогодні.

Однак просіла дохідність інвестицій в нерухомість у європейському регіоні.

Раніше ми говорили, що 2021 рік був досить успішним і тоді ми виходили на показники 4-7% дохідності річної. То сьогодні ми повернулися на середній показник в межах 3%. Велику частку інвестиційного доходу зʼїдає велика інфляція, – додає експертка.

Зацікавленість до заміського життя зростає

Люди переміщають свою увагу з міської нерухомості на заміську. Тренд, який сформований ковідним роком, зараз набирає обертів. Якщо Європа раніше все-таки не була такою заміською, то зараз люди все більше переходять саме на будинки.

Не забуваємо й про комерційну нерухомість. На світовому ринку все досить стабільно. Зʼявляються нові обʼєкти, а також зростає вартість оренди в європейському регіоні. За минулий рік вона піднялась в середньому на 17%.

Була думка про те, що COVID знищить офлайн-торгівлю, але люди й досі люблять реальний шопінг. А також торговельна нерухомість трансформується і тепер це не просто магазин, адже більшість з торгових центрів мають великі розважальні зони.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які екологічні проблеми впливають на ринок нерухомості. Також ми повідомляли, що мінімалізм більше не в моді та розповідали, який тренд декору повернувся у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.