Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Для забудовників значно змінили правила: як тепер продаватимуть квартири в Україні

Частина об'єкта, що будуватиметься, буде знаходитися в заставі у держави, щоб гарантувати завершення будівництва

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Для забудовників в Україні змінюються правила

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні частина нерухомості, що будується, обтяжуватиметься державою, тобто перебуватиме в заставі до моменту здачі об'єкта в експлуатацію.

Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

Мінімальний розмір гарантійної частки будівництва становитиме 10% загальної площі майбутнього об’єкта для Києва, Дніпра, Львова, Одеси, Харкова та 5% — для інших населених пунктів. Забудовники зможуть здійснювати продажі лише після того, як об'єкт буде повністю здано в експлуатацію.

3 січня 2023 року Кабмін затвердив відповідне рішення на виконання Закону України "Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому".

Це потрібно для того, щоб у разі банкрутства, фінансової неспроможності замовника чи девелопера об'єкт добудували інші забудовники. Таке рішення зберігає наявні стимули роботи будівельної галузі та мотивуватиме забудовників завершувати об’єкти будівництва. Також таке нововведення надає гарантії для завершення будівництва третіми особами.

Що було з ринком нерухомості у 2022 році

Ринок нерухомості впав майже втричі за час повномасштабної війни. За 9 місяців 2022 року нотаріуси посвідчили 224 тисячі договорів з нерухомості. Це у 2,7 раза менше, аніж торік.

Переважна більшість цих угод стосується купівлі-продажу квартир і житлових будинків (28%) та земельних ділянок або паїв (38%).

Для порівняння: у 2021 році частка договорів з купівлі-продажу квартир та житлових будинків складала 36%, а земельних ділянок та паїв — 31% від загальної кількості посвідчених угод.

Купівлі квартир та житлових будинків у 2022 впали майже у 3,5 раза: з 218 тисяч до 63 тисяч угод. Провальним виявився ІІ квартал 2022 року. З квітня по травень було укладено лише 9,4 тисячі договорів.

Ситуація з купівлею-продажем земельних ділянок та паїв краща: кількість угод за 2022 рік скоротилась лише удвічі. Якщо за три квартали минулого року було посвідчено 183 тисячі договорів, то цьогоріч — лише 85 тисяч. У найбільш провальному для ринку нерухомості другому кварталі кількість угод впала до 11 тисяч.

Раніше ми розповідали, що українцям робити з нерухомістю найближчим часом. Також ми писали, які тренди переважали на ринку нерухомості у 2022 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.