Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дивне дизайнерське рішення? Для чого насправді були потрібні 4-метрові стелі в "сталінках"

Примітною особливістю багатоповерхівок, які будували за часів Сталіна, були занадто високі стелі

Фото: УНІАН, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

"Сталінки" будували з високими стелями

Фото: УНІАН, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

В часи Радянського союзу популярними були так звані "сталінки", відмінністю яких від інших багатоповерхівок були незвично високі стелі.

Для чого було потрібне таке "дизайнерське рішення" – пояснило видання "Главред".

Назва "сталінки" пішла від періоду, в який будувалися такі багатоповерхівки. Вони з'явилися у 1935-1960 роках по всій країні як будинки поліпшеного планування з великими кімнатами.

Високі стелі у таких багатоповерхівках були потрібні, адже вони будувалися для партійної еліти і високопоставлених чиновників.

"Стелі в "сталінках" були не нижче трьох метрів, а в деяких будинках і вище. У номенклатурних будинках висота досягала чотирьох метрів, а в типових і рядових – зазвичай три метри", – пише видання.

В квартирах-"сталінках" висота стель сягає 4 метрів
В квартирах-"сталінках" висота стель сягає 4 метрів
Фото: Pinterest

У номенклатурних будинках високі будинки були для зручності мешканців, а ось в типових і рядових будівлях високі стелі зводилися, щоб використовувати будівлі під комуналки і гуртожитки.

Чому у "сталінках" високі пороги у дверях?

В період будівництва будинків цього типу центрального газопостачання ще не було, а теплопостачання забезпечувалося за рахунок пічного опалення. В деяких будинках печі збереглися до наших днів.

"За допомогою порогів в кімнатах зберігалося тепло. Ця деталь забезпечувала щільне прилягання дверей до підлоги, що допомагало підтримувати оптимальну температуру всередині. Також поріг сприяв поліпшенню звукоізоляції, бо в таких будинках перегородки робилися досить тонкими", – пише видання.

Що змінилося на ринку нерухомості через війну

Наразі в Україні спостерігається підвищений попит на житло вторинного ринку. Це пов'язано з тим, що забудовники рекламують свої проєкти не так активно, як це було до початку війни.

Ініціатива ціноутворення переходить до вторинного ринку нерухомості, тому що забудовники зупинились та не витрачають кошти на рекламу. Рієлтори, що зможуть довести до власника стартові ціни та продати нерухомість, мають всі шанси виступити двигуном ринку нерухомості у 2023 році, — пояснив експерт ринку нерухомості Михайло Артюхов.

Також однією з причин підвищеного попиту на вторинне житло є те, що не потрібно чекати завершення будівництва та боятися, що будинок не здадуть в експлуатацію через припинення інвестування.

Раніше ми пояснювали, навіщо в хрущовках загадкове вікно між ванною та кухнею. Також ми розповідали, де краще купувати будматеріали та як отримати гарну знижку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.