Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяким новобудовам прийшов кінець? Де українці більше не зможуть купувати квартири

Разом з експертом розбиралися, чому люди перестали купувати квартири в ЖК економкласу та що буде з мас-маркетом на ринку нерухомості

Фото: УНІАН, ЛУН. Колаж: Pro Гроші

З ринку нерухомості можуть зникнути ЖК економкласу

Фото: УНІАН, ЛУН. Колаж: Pro Гроші

На первинному ринку нерухомості сформувалася певна тенденція до купівлі квартир в окремих класах ЖК. Наразі люди частіше обирають новобудови сегмента комфорт плюс, та навіть з обмеженням, яке наклала війна, не дивляться в бік мас-маркетів.

Про це сайту Pro Гроші розповіла експертка з нерухомості Вікторія Берещак.

Чому українці перестали обирати ЖК економкласу?


На такі зміни у виборі покупців вплинула низка факторів. По-перше, мас-маркет зараз не будується та не може дозволити собі демонструвати нормальну будівельну активність на майданчику. А для людей в наших реаліях це дуже важливо.

По-друге, люди в гонитві за "дешевим" житлом не встигали зробити фінансовий аудит компанії, репутаційний, юридичний, з'ясувати, чи все добре з дозвільною документацією, з попередніми проєктами тощо.

Я вже мовчу про те, що люди не встигали зробити власний аудит, наприклад, чи відповідає цей комплекс очікуванням, чи зможуть вони випити улюбленої кави на території ЖК, чи там взагалі не передбачена нарізка комерційної площі.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Під час війни, коли у багатьох людей немає можливості купити нерухомість тут і зараз, вони починають потроху роздивлятися місцевість та бачити, чи відповідає комплекс їхнім очікуванням. Та вже після такого аналізу вони розуміють, що мас-маркет не може задовольнити їхні життєві потреби.

Саме тому зараз більшість покупців на ринку дивляться в бік новобудов сегмента комфорт плюс, і в деяких випадках це навіть може зіграти їм на руку. Річ у тім, що девелопери в умовах війни не можуть "крутити носом" та починають йти на поступки, наприклад, пропонують знижки, дисконти, тривале розтермінування тощо.

Що буде з мас-маркетом на ринку нерухомості?


Якщо заглянути в майбутнє, то можна сказати, що мас-маркети зникнуть з ринку, ЖК економкласу зараз не будуються, а якщо й помітна якась динаміка, то вона дуже обмежена. Серед українців немає попиту на таку нерухомість, адже вони вже починають задумуватися над власним комфортом проживання.

Нас зараз чекає переформатування ринку, я думаю, що частка обсягу масмаркету буде поступово знижуватися. Цілком імовірно, що в якісь проєкти будуть приходити інші девелопери та концептуально доповнювати їх якимись сервісами, інфраструктурою, просторовим зонуванням тощо.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Мас-маркети були дуже популярними до початку повномасштабної війни, вони приваблювали насамперед своєю доступністю, адже ціни на квартири були на порядок нижчими, ніж в інших новобудовах. Однак запити людей змінюються, як і життєві обставини, тому зараз ЖК економкласу починають відходити у минуле.

Раніше ми розповідали, чи існує найкращий місяць для купівлі квартири в Україні. Також ми писали, чому орендувати квартиру в ЖК дорожче, ніж в "хрущовках".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.