Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на квартири заграли по-новому? Скільки коштує житло в новобудовах

Експерт зазначив, що наразі існує три фактори, які впливають на ціноутворення на первинному ринку нерухомості

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Що відбувається з цінами на квартири в новобудовах

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після початку повномасштабної війни ціни на квартири в Україні значно змінилися, адже через інфляцію відбулося подорожчання будівельних матеріалів.

Співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development Володимир Семенцов розповів сайту Pro Гроші, що відбувається з цінами на квартири в Україні.

Експерт зазначив, що за останні два місяці цінова ситуація на первинному ринку житла залишається досить стабільною. Номінальні ціни на квартири зросли в середньому на 1-1,3% в гривневому еквіваленті.

Наразі цінову політику забудовників формує низка факторів, а саме:

  • стабілізація в економіці країни коштом значної макрофінансової допомоги країн-партнерів;
  • інфляція, що за січень-лютий склала лише 1,5%;
  • відносна стабільність в енергосистемі України.

Більшість вітчизняних виробників будівельних матеріалів поступово поновлюють свою роботу. Цей фактор позитивно впливає як на забезпечення будмайданчиків всім необхідним, так і на цінову ситуацію. Виробники намагаються впроваджувати досить гнучку, лояльну систему ціноутворення, відповідно тримаючи ціни в адекватних межах, – каже Володимир Семенцов.

Деякі забудовники наразі пропонують покупцям знижки – від 10% до 25%. Їхній розмір залежить від стадії готовності об'єкта, собівартості будівництва, регіону, локації та наявних фінансових можливостей девелопера продовжувати будівництво.

Загалом зниження та зростання цін на житло зараз не передбачається, адже гривня міцнішає, а забудовники у такому випадку тримають ціни непорушно.

Скільки зараз коштують квартири в новобудовах

Як свідчать дані сайту купівлі-продажу ЛУН, середня ціна квадратного метра в новобудовах у Києві залишилася на рівні березневих показників та наразі становить 48 000 гривень.

Ціноутворення також залежить від місця розташування новобудови. Наприклад, найдорожчі квартири у Києві можна побачити у Печерському районі, там квадратний метр коштує в середньому 100 600 гривень.

В інших районах така ситуація:

  • Подільський – 67 200 гривень;
  • Шевченківський – 61 900 гривень;
  • Голосіївський – 46 300 гривень;
  • Оболонський – 44 700 гривень;
  • Дарницький – 42 900 гривень;
  • Солом'янський – 40 700 гривень;
  • Святошинський – 40 100 гривень;
  • Дніпровський – 37 900 гривень;
  • Деснянський – 34 200 гривень.

Раніше ми розповідали, скільки коштує квартира у Туреччині. Також ми писали, які квартири скуплятимуть зі швидкістю світла після війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.