Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Часу залишилося мало: українцям нагадали про сплату одного з податків

Сума може відрізнятись залежно від регіону, адже місцева влада має право її збільшити

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці мають платити за власне житло

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям нагадали про те, що спливає термін сплати податку на майно, який неофіційно називають "податком на розкіш". Тобто, деякі власники квартир та будинків мають щорічно державі платити за "зайві" квадратні метри. Але платити повинні лише ті, хто отримав квитанцію із зазначенням суми податку і при цьому має житло, площа якого перевищує норму.

Про це пише cxid.info.

Платіжки українці мали отримати 1 липня, і саме з цього часу пішов відлік на сплату податку, а саме 60 днів. Виходить, що до 31 серпня ви маєте заплатити державі.

Норма площі житла встановлена законодавством України, але сума, яку ви маєте заплатити, визначається індивідуально. Ба більше, вона може відрізнятись залежно від регіону, адже оскільки місцева влада має можливість збільшити норму.

Яка має бути площа нерухомості:

  • для квартири – 60 квадратних метрів;

  • для приватного будинку – 120 квадратних метрів;

  • якщо у власності будинок та квартира – 180 квадратних метрів.

Якщо нерухомість, тобто будинок чи квартира, розділена між кількома власниками, наприклад, чоловіком та дружиною, то норму 60 квадратів застосовують для кожного. Податок нараховується лише на "зайву" площу.

Скільки треба платити за "лишні" метри

Розмір податку становить до 1,5% від мінімальної зарплати за минулий рік. У жовтні 2022 року її підняли до 6 700 грн й у 2023 році там залишились аналогічні цифри. Тому максимальна сума податку для "зайвої" площі становить 100,5 грн за квадратний метр.

Податок сплачується за місцем реєстрації. Якщо людина володіє нерухомістю неповний рік, то потрібно платити тільки за ті місяці, коли вам належали квартира або будинок.

На які квартири буде шалений попит після війни

Експертка з ринку нерухомості Вікторія Берещак раніше розповідала сайту Pro Гроші, що попит буде спостерігатися не на самі квартири, а безпосередньо на житлові комплекси.

Наразі є три типи комплексів, які після війни стануть ще популярнішими:

  1. Перший тип – комплекси з функцією полісів та екокластери з рекреаційним потенціалом, тобто з можливістю організувати дозвілля на території ЖК.
  2. Другий тип – житлові комплекси з концепцією 15-хвилинного міста. При цьому комплекс має бути багатофункціональним з розвиненою внутрішньою інфраструктурою – ресторани, кав'ярні, можливо навіть салони.

  3. Третій тип – апарт-готелі або апарт-комплекси, в яких буде мікс оренди – подобова, середньострокова й довготривала, тому попит зростатиме ще й від внутрішнього споживача, додала експертка.

Тому українцям вже варто пригледітися до найкращого варіанту.

Раніше ми розповідали, за що штрафують власників квартир в Україні. Також ми писали, що ChatGPT назвав професію, на яку буде шалений попит найближчим часом.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.