Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Доведеться заплатити майже 3 тисячі гривень: за що в Україні штрафують власників квартир

Українців можуть покарати, якщо вони будуть галасувати чи здійснювати ремонтні роботи у своїй квартирі у неналежний на це час

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Коли українцям заборонено робити ремонт в квартирі

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Напевно, кожен українець може розповісти історії про своїх сусідів, які постійно сваряться, слухають голосно музику або роблять ремонт у пізній час чи на вихідних. Через таких людей ви навряд чи нормально відпочинете після важких робочих буднів. Порозумітися з такими сусідами буває теж доволі важко, тому вони продовжують свої часто незаконні.

Сайт Pro Гроші розповідає, що потрібно знати українцям, сусіди яких полюбляють, наприклад, влаштовувати гучні вечірки у своєму помешканні.

Коли українцям не варто здіймати галас у своїх квартирах

У Державних будівельних нормах України зазначається, що є загальні правила, за якими дотримуватися режиму тиші необхідно з 22:00 до 8:00 у вихідні та з 21:00 до 8:00 у робочі дні. У цей період не можна:

  • гучно кричати та співати;
  • використовувати звуковідтворюючу апаратуру. запускати салюти, феєрверки, використовувати піротехнічні засоби.
  • здійснювати ремонтні роботи.

Дитячий плач чи шум від свійських тварин до переліку заборонених у законі не належить. Тож якщо сусідські діти або домашні улюбленці регулярно заважають вам спати — звертайтесь до служби опіки або служби захисту прав тварин, щоби порушити питання щодо неправильного поводження з тваринами.

Що загрожує порушникам

Українців, які порушують правила та шумлять у своїх помешканнях і заважають відпочивати сусідам, відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, можуть оштрафувати або винести попередження.

Розмір штрафів для приватних осіб коливається від:

  • 85 до 255 гривень — для приватних осіб
  • 255 до 510 гривень — для підприємств.

Якщо порушення повториться того ж року (якщо перше порушення офіційно запротокольовано), тоді передбачається витяг штрафу в судовому порядку з попередньою фіксацією правопорушення правоохоронцями. Розмір штрафів, відповідно, теж збільшується:

  • від 255 до 510 гривень — для фізичних осіб
  • від 850 до 2 550 гривень — для юридичних.

Повторне порушення правил того, коли можна робити ремонт, передбачає вилучення (конфіскацію) інструментів, обладнання та/або апаратури, що є джерелом шуму.

Коли українців не штрафуватимуть за ремонт

Виконання гучних робіт регламентуються Законом України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення". Ось основні положення, відповідно до статті 24:

  • шуміти, в тому числі робити гучний ремонт, припустимо з 8-ї години ранку до 9-ї вечора в будні;
  • ремонтні роботи у вихідні дні та свята проводити заборонено цілодобово.

Якщо ви ці правила порушите, то у ваших сусідів є повне право викликати поліцію.

Раніше ми розповідали, що заборонили рибалкам з 1 квітня 2023 року. Також ми писали про українку, яку оштрафували за безлад у квартирі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.