Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Будемо платити ще більше! Де подорожчає оренда квартир і на скільки

Зростання цін на оренду квартир в Україні пов'язано з другою хвилею міграції

Колаж: Pro Гроші

Збільшення цін можна буде відчути в деяких містах

Колаж: Pro Гроші

З початком повномасштабної війни ціни на оренду житла в Україні почали дуже стрімко падати. Міста зазнавали сильних ударів, а люди їхали за кордон, аби врятуватися. Однак вже зараз помітна тенденція подорожчання. І це лише початок, адже вже зовсім скоро на підконтрольній частині України ціни знову полізуть вверх. Особливо це буде помітно в містах-мільйонниках та на Західній Україні.

Про те, де та які квартири подорожчають найбільше, пише Today UA.

В яких містах буде дуже дорого

Звичайно ціни почнуть зростати в містах-мільйонниках та в усіх обласних центрах Західної України, адже зріс і попит. Все через внутрішню міграцію. Більшість українців повернулися додому та до звичного їм життя.

Збільшення оренди можна буде відчути в Одесі, Дніпрі, Києві та Львові.

Скільки коштуватиме оренда квартири

Зокрема, за перший тиждень вересня ціни на оренду однокімнатних квартир (а саме такі шукають найчастіше) ціни зросли таким чином:

  • в Одесі і Дніпрі – на 600 гривень у порівнянні з першим тижнем серпня;

  • у Києві – на 1000 гривень;

  • у Львові – на 1600 гривень.

Також ви можете знайти із найбільш бюджетних варіантів однокімнатні квартири в Одесі за 5500 грн, тоді як в західноукраїнських Луцьку і Рівному вже дешевше, ніж за 7500, житла не знайти.

Варто розуміти, що чим далі ви йдете на захід, тим дорожче буде орендна плати за житло. Наразі недорогі квартири розбираються, немов гарячі пиріжки.

Вже зараз істотно скоротилась кількість пропозицій:

  • на 10 % у Львові;

  • на 23 % у Києві;

  • на 18% – в Одесі;

  • на 16% – у Дніпрі.

Чому піднялась оренда на житло

Зростання цін на оренду квартир пов'язано з другою хвилею міграції, яка почалась в Україні. Чимало українців уже повернулися з-за кордону додому, хтось втратив власне житло під час війни, а у когось квартира залишилася на окупованій території.

Також не варто забувати, що зі Сходу і Півночі країни зараз буде їхати багато переселенців на зиму.

Що загрожує за нелегальну здачу квартири

Здача квартир і будинків є одним із найпоширеніших способів отримати пасивний дохід. Однак неправильне оформлення документації і відносин з орендарем може загрожувати штрафами, втратою прибутку і клієнта.

Юристи зазначають, що власник нерухомості може обрати будь-який варіант: здавати квартири офіційно, сплачуючи податки, або ж ні. Однак за несплату податків загрожують серйозні штрафи.

"Орендодавцям слід пам’ятати, що здача квартири в оренду без сплати податків є правопорушенням, яке загрожує штрафом у розмірі від 17 до 34 тисяч гривень (ст. 212 Кримінального кодексу України)", – йдеться у повідомленні.

Раніше ми писали, на які квартири буде шалений попит після війни та як зрозуміти, що квартиру продають шахраї.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.