Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Безпечно знайти житло: як викрити шахрая та не втратити гроші

Часто на платформах оренди житла можна зустріти зловмисників, які чекають свого часу

Фото: Pexels Колаж: Pro Гроші

Як викрити "квартирного шахрая" та не втратити свої гроші

Фото: Pexels Колаж: Pro Гроші

Потрапити до рук шахраїв з кожним днем стає все простіше. Вони удосконалюють свої схеми наживи, а люди не можуть відрізнити сумлінного орендодавця від справжнього злодія.

Сайт Pro Гроші розповідає, як викрити шахрая та не втратити свої гроші.

Нещодавно зареєстрований профіль

Свіжа дата реєстрації профілю – не гарантована ознака того, що сторінкою керує шахрай. Багато досвідчених злодіїв купують старі профілі сайту, таким чином викликаючи до себе певний рівень довіри.

Більшість сайтів регулярно блокують підозрілі акаунти та не дають змоги потрапити до лап зловмисника. Це лише один з перших факторів, на котрий треба звернути увагу, тому треба бути обачними, передивляючись сторінки з оголошеннями.

Що може бути не так з фотографіями

Перед тим як розпочинати розмову з орендодавцем і відправляти йому аванс, необхідно уважно роздивитися знімки житла. Шахраї можуть брати фото з різних джерел для одного оголошення. У такому випадку деталі інтер’єру можуть не співпадати. Наприклад, на фотографії домівки ззовні зображені вікна з трьома стулками, а якщо дивитись на них з кімнат, їх несподівано може бути дві.

Реальні орендодавці дуже добре знають своє житло та всі його навколишні нюанси. Одна зі спроб викрити шахрая – поставити питання, відповідь на котре буде видно на його фото. Однак, зловмисники добре готуються до розв’язку будь-яких ситуацій та спілкуванню з "клієнтами". Вони мають відповіді на більшість запитань та впевнено розмовляють з людиною по інший бік телефону.

Не зможуть надати додаткові знімки

Якщо орендодавець здається підозрілим, можна запросити у нього додаткові фото житла. Відмова в такому простому проханні може свідчити про те, що фото в оголошенні – чужі.

Найчастіше квартирними шахраями є люди, які позбавлені волі та зі зрозумілих причин не хочуть показувати своє обличчя. Такі зловмисники ні за яких умов не погодяться здійснити відеодзвінок. Якщо орендодавець згоден на такий формат розмови, обов’язково треба звернути увагу на його поведінку, та на те, що знаходиться за його спиною.

Не виходять на прямий зв'язок

Більшість людей у наш час користуються соцмережами. Можна спробувати знайти профіль орендодавця або попросити прислати додаткові фото у Facebook чи Telegram. Якщо його сторінка здається сумнівною, це черговий привід насторожитися та бути обачним.

Ще одна з простих спроб зрозуміти, що це зловмисник – запитати, де поруч знаходиться супермаркет або кав’ярня, та їх назву. Людина, ймовірно, навіть не була в тому районі, якщо не зможе відповісти на ці прості запитання.

Спілкування не доходить до кінцевої ціни

Щоб впевнено відправляти аванс орендодавцю, треба чітко проговорити загальну суму оплати. Завчасно дізнатись про оплату комунальних послуг та чи можна з тваринами або з дітьми, щоб потім не з'явились додаткові витрати.

Необхідно зафіксувати ціну в месенджері, щоб було на що опиратися в разі її зміни. Якщо в розмові йдеться тільки про аванс, треба дуже добре подумати перед тим, як здійснити оплату.

Шахраї користуються послугами непопулярних банків

Злодії обирають банки, де при транзакції з однієї карти на іншу не видно даних отримувача. Зловмисники розуміють, що так ніхто не дізнається їх справжніх прізвищ і не зафіксує факт шахрайства.

Щоб переконатись, чи все гаразд з бронюванням, варто зв'язатись з орендодавцем та нагадати про заїзд. Якщо людина, що взяла гроші за житло, не виходить на зв’язок, заблокувала номер і видалила сторінки в соцмережах, треба негайно звертатися до правоохоронних органів.

Раніше ми розповідали, як не потрапити в нову пастку шахраїв. Також ми писали, чому інвестиція в нерухомість може стати невигідною.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.