Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Сім тисяч гривень з російських активів: як не потрапити в нову пастку шахраїв

Довірливих українців обманюють можливістю отримати кошти з російських конфіскованих активів

Колаж: Pro Гроші

Шахраї знімали кошти з банківських карток, даючи обіцянку їх повернути

Колаж: Pro Гроші

Шахраї не лишають спроб нажитися на довірливих українцях, особливо таких, які потребують фінансової допомоги в умовах війни.

Про нову шахрайську схему розповіли в Центрі протидії дезінформації в Telegram-каналі.

Лише нещодавно аферисти попалися на схемі обману через ПриватБанк. Зараз з'явилася нова методика незаконного стягнення коштів. У соціальних мережах українці скаржаться на фейкові групи, які рекламують нібито робочі способи отримати близько семи тисяч гривень. Ці кошти називають компенсацією з російських активів, конфіскованих Україною.

Оскільки така процедура дійсно проводиться урядом, люди не очікують підводних каменів, хоча вони є. Так, не існує жодних законів чи нормативних актів, згідно яких українцям належить виплачувати гроші з колишнього російського майна.

Власне, люди, яким не пощастило стати жертвами аферистів, розповіли, що у соціальній мережі Facebook існує спільнота під назвою "Info Plus". У ній шириться рекламне повідомлення про підписання не існуючого закону щодо компенсації. Всередині допису зацікавлених просять перейти за активним посиланням, який веде на сайт Єдиного Компенсаційного Центру.

Там користувача просять пройти ряд стандартних процедур авторизації та оформлення угоди. Серед них – ввести дані банківської картки, з якої мають списати так званий комісійний збір. Гроші обіцяють повернути на рахунок за добу, але, звісно власники їх більше не побачить.

Тож Центр протидії дезінформації знову нагадує громадянам, що не можна довіряти анонімним джерелам, тим більше таким, що просять вказати персональні і банківські реквізити.

Як ще шахраї можуть нажитися в період війни

На жаль, недобросовісної українці не полишили спроб обманом стягнути кошти з чужих рахунків навіть попри повномасштабну війну. Найбільш розповсюдженим інструментом є несправжня волонтерська діяльність, спрямована на допомогу ЗСУ. Видаючи себе за благодійників, злодії викрадають надіслані фінансові внески.

Чимало галасу наробила викрита схема шахрайства через ПриватБанк. Жертви розповідали, що на їхній мобільний телефон дзвонили незнайомці і представлялися співробітниками фінустанови. В якості підтвердження своєї причетності до ПриватБанку співрозмовники називали особисті дані клієнта та навіть розмір суми на рахунку.

А ще вони могли проводити різні маніпуляції з картками, наприклад, збільшувати кредитний ліміт, заблокувати чи розблокувати картку. В однієї жінки таким чином було знято близько 20 000 грн, які вона відкладала на навчання дитини.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Monobank може раптово обмежити користування карткою. Також ми повідомляли, що ПриватБанк змінює деякі тарифи з жовтня.

Більше про новини щодо аферистів та схем шахрайства читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.