Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Покупців новобудов чекають зміни – що буде з ринком первинної нерухомості

Розбираємось у основних змінах для покупців квартир на первинному ринку, які запроваджує новий закон

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Інвестори будуть більш захищеними

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні має серйозно змінитись ринок первинної нерухомості та стати набагато прозорішим.

Цьому посприяє підписаний Зеленським законопроєкт №5091, який запроваджує зміни, що допоможуть краще захиститися від забудовників-шахраїв.

За словами авторки документу Олени Шуляк, відтепер інвестор має право розірвати невигідний йому договір із забудовником.

Також закон зобов’язує забудовника розкривати інформацію про кількість вже проданих у будинку квартир і не дозволить продавати квартири, не маючи дозвільних документів та інших належних умов для добудови об’єкта.

Шуляк зазначає, що кожна майбутня квартира має бути зареєстрована у реєстрі речових прав Мін’юсту як окремий об’єкт майнових прав, а забудовник перед введенням об’єкту в експлуатацію зобов’язаний під’єднати будинок до інженерних мереж на постійній основі.

Аналітик компанії SV Development Сергій Костецький розповів виданню Delo.ua про те, що ця ініціатива була необхідна вже давно, щоб боротися із недобросовісними забудовниками.

За словами Костецького, вони могли укласти угоду із певними "нюансами", не підключити будинок до комунікацій або навіть продати квартиру на іншому поверсі та з іншою площею.

Розірвання контракту

Раніше контракт із забудовником можна було розірвати, але кошти навряд чи вдалося б повернути. Судові тяжби затягувалися на роки і інвесторам не було чим апелювати до забудовника, який міг піднімати ціни в односторонньому порядку.

Тепер, коли договір можна легко анулювати забудовник подумає кілька разів, щоб не втратити клієнта і дохід.

Розкриття інформації про вже придбані у будинку квартири експерт називає ледь не ключовим пунктом закону, оскільки так покупець може краще оцінити ситуацію із попитом та наявністю у девелопера коштів на подальші проекти.

Дозвільні документи

Відтепер продавати квартиру у багатоповерхівці заборонено до отримання дозвільних документів та належних умов для добудови об’єкта, а представники контролюючих органів, які видають ці дозволи, можуть отримати серйозне кримінальне покарання за порушення.

"Відома історія, коли забудовнику потрібні документи зараз, бо йому необхідно якнайшвидше добудувати і продати житло. Контролюючі органи закривали очі на недостатність підстав на видачу документів за "винагороду". Тепер вони будуть думати", – пояснює експерт.

Такі ж вимоги тепер є і до реєстрації кожної майбутньої квартири у багатоквартирному будинку як окремого об’єкта майнових прав у реєстрі речових прав Мін’юсту.

Це убереже інвесторів від того, що площа майбутнього житла може змінитись або раптом "переміститись" на інший поверх.

Комунікації

Новий закон вимагає повністю під’єднати будинок до інженерних мереж ще до введення в експлуатацію. Тепер ситуації, коли люди живуть у будинках без водо чи газопостачання мають зникнути.

І це ще не все, оскільки девелопери будуть зобов’язані сплатити державі пайові внески заздалегідь.

Раніше ми писали, як розпізнати орендодавця шахрая і розповідали, як врятуватися від "чорних ріелторів".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.