Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Аби не залишитися ні з чим – на якому етапі будівництва ЖК купувати квартиру

Експерт запевняє, щоб зменшити ризики, варто дивитись в бік проєктів на завершальних стадіях

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні відновили будівництво деякі ЖК

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Інвестиції на первинному ринку нерухомості завжди пов’язані з ризиками, а в умовах фінансової нестабільності та шокових потрясінь для української економіки, а саме падіння ВВП на 30%, реальних доходів на 16%, інфляції, яка в річному вимірі минулого року становила 26,5%, ризиків стає ще більше.

Про це у коментарі сайту Pro Гроші розповіла оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак.

Станом на зараз в Україні відновили будівництво 90% ЖК, що будували до 24 лютого, але фактично роботи розпочали на вдвічі меншій кількості об’єктів. Прийнятними темпами будівництва може потішити ще менша кількість гравців. Приблизно чверть з цих ЖК зараз будуються по-справжньому вартими уваги темпами.

Отже, найбільший ризик в Україні зараз інвестувати в недобуд або довгобуд, коли девелопер через свої внутрішні проблеми не виконує взяті на себе зобов’язання, а саме через:

  • недосконалість фінансової моделі;
  • залежності від грошей інвесторів;
  • нездатності адаптуватись до нових реалій.

Щоб зменшити ризики, варто дивитись в бік проєктів на завершальних стадіях – від 60-70% готовності. Щоправда, в такому випадку зростає вартість квадратного метра одразу щонайменше на 25% від стартової ціни на котловані, – говорить експертка.

Щоб зменшити фінансове навантаження, можна розглянути програми розтермінувань від девелопера. Зараз на ринку є пропозиції на 3 та 5 років з першим внеском в середньому 30%, але є й з нижчим – 15% чи 20%.

Якщо купувати нерухомість на високій стадії будівництва для вас фінансово неприйнятно, то варто дивитись вкрай уважно на реальну динаміку на майданчику і заходити в проєкт, коли є одразу кілька плюсів по наступних пунктах:

  • реальна динаміка на місяць становить 6-8% від повної готовності чи 1 поверх моноліту (мінімум) в теплий сезон;
  • на майданчику щотижня відбуваються зміни, протягом мінімум трьох місяців помітна серйозна динаміка виконаних робіт;
  • девелопер абсолютно чесно і прозоро виконує зобов’язання по усіх своїх майданчиках, відкрито комунікує з аудиторією й створює дійсно ліквідний продукт.

Ліквідність продукту – запорука того, що в майбутньому ви зможете заробити на капіталізації ваших квадратних метрів. Щоб це стало реальністю, варто дивитись на:

  • поліфункціональні житлові комплекси з міксом комерційної, соціальної, побутової інфраструктури;
  • продуману територію для комфортного та безпечного життя абсолютно різних вікових груп;
  • різнопланову лінійку квартир;
  • прогулянкові зони;
  • рекреаційний потенціал.

Інвестиції на етапі котловану найбільш вигідні, адже саме тоді девелопер пропонує мінімальну вартість квадрата. До війни ми говорили що від старту до завершення проєкту в середньому ціна в категорії комфорт+ зростала на 25-30%, а в бізнес-класі – від 35%. Це показники 2021 року, – зазначила експертка.

Проте зараз ситуація змінилась. Інвестувати в котлован можна лише в тому випадку, якщо ви впевнені в девелопері та продукті й готові у випадку непередбачуваних ситуацій довго чекати на ключі від квартири.

Зверніть увагу, що середній термін затримок будівництв в Україні зріс з 6 місяців до 12-18 через війну.

Раніше сайт Pro Гроші писав про купівлю нерухомості за кордоном і розповідав, які бувають підводні камені. Також ми повідомляли про ціни на "вторинку" в Києві та скільки коштують квартири залежно від типу забудови.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.