Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Звільнили під час окупації: чи реально повернутися на колишнє місце роботи

Розповідаємо, чи реально українцям поновитися на посаді після звільнення через окупацію

Фото: Unsplash/Уніан. Колаж: Pro Гроші

Як повернутися на колишню фірму після звільнення

Фото: Unsplash/Уніан. Колаж: Pro Гроші

В Україні через повномасштабне вторгнення Росії спалахнула найбільша за останні декілька років криза на ринку праці. Ще на початку війни українців звільняли з роботи через окупацію росіянами якогось регіону, коли роботодавець, наприклад не хотів працювати на ворога і закривав свою фірму.

Що робити українцям, які звільнилися з роботи через окупацію, а тепер хочуть поновитися на посаді, у коментарі Громадському радіо розповіла провідна юристка Благодійного фонду "Стабілізейшен Суппорт Сервісез" Оксана Савицька.

Як поновитися на посаді після звільнення через окупацію

За словами експертки, це дійсно можливо, однак необхідно буде пройти довгий шлях. Найперше, що потрібно зробити звільненому працівнику — дізнатися, якими повноваженнями керувалася людина, яка ухвалювала рішення про звільнення.

"Якщо установа залишилася в окупації, вона або може далі працювати, або не може. Якщо вона працювати не може, приймаються відповідні рішення керівником цієї установи або керівником установи, якій ця установа підпорядковується, чи ким була створена", – розповідає Оксана Савицька.

Вона пояснює, що наприклад органи місцевих влад вирішували, працювати чи ні комунальним установам в російській окупації. Вони могли призупинити діяльність установи з причини неможливості виконання обов’язків в умовах окупації або бойових дій.

"Після цього повноваження керівника такого об’єкта припиняються. З цього моменту він перестає бути керівником, тому разом з усіма працівниками має бути переведений у "простій", – зазначає вона.

Натомість будь-які рішення керівника фірм чи установ без повноважень — вважаються незаконними.

"Якщо рішення стосовно діяльності установи не ухвалювалося, повноваження керівника не були призупинені. Відповідно, накази, підписані ним, є чинними. Записи, які вносяться в трудову книжку, є законними. Особливо якщо це звільнення за власним бажанням. У такому випадку говорити про поновлення на роботі досить важко" – додає Савицька.

Якщо ж людину змусили звільнитися з роботи шляхом тиску (фізичним, психологічним), — з цим можна працювати у судовому порядку.

Де найбільші зарплати в Україні

305 000 гривень на місяць може отримувати менеджер з тендерних продажів у Києві. Обов'язковою вимогою є уміння працювати з тендерними майданчиками в інтернет-магазині з продажу професійного інструменту та витратних матеріалів.

Медіабаєру, який пропонує своїм клієнтам повний комплекс послуг інтернет-маркетингу, пропонують зарплату у розмірі 287 000 гривень на місяць.

В Одеській області 240 000 гривень може отримувати рієлтор у команді професійних агентів із продажу нерухомості.

Стоматологу у клініці у Львові пропонують зарплату 140 000 гривень на місяць.

124 000 гривень може отримувати лікар-ендоскопіст у центральній районній лікарні Дніпропетровської області.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, як знайти нову роботу, не звільняючись зі старої. Також ми писали, як не варто поводитися на роботі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.