Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Не руйнуйте себе: 5 ознак того, що треба терміново звільнятись з роботи

Успішний бізнесмен розповів, як зрозуміти, що ваша робота приносить лише шкоду, а не користь

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Робота не має приносити страждання

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Займатися улюбленою справою й отримувати за це гроші — розкіш, яка доступна не кожному. Багато хто сприймає роботу виключно як спосіб заробити й вважає, що задоволення можна отримати тільки поза нею. Робочий день для цих людей — каторга, він починається з поїздки до ненависного офісу, а для концентрації на завданнях потрібні великі зусилля.

Але ми витрачаємо на роботу 8 годин на день, 5 днів на тиждень, що є колосальною частиною нашого життя, тож таке ставлення до справи ні до чого хорошого не призведе. Олександр Висоцький, засновник компанії Visotsky Inc розповів сайту Pro Гроші про 5 ознак того, що треба якомога швидше звільнятися.

За словами експерта, деякі знаходять своєрідний вихід із ситуації з ненависною роботою — накопичують гроші або отримують спадщину, а потім здають нерухомість в оренду та їдуть у теплі країни.

Це так звані дауншифтери, які обирають стиль життя пенсіонерів. Так вони захищають себе від роботи, яка їм не подобається. Але я вважаю це дивним рішенням. Щоб упоратися з такою ситуацією, потрібно розібратися у глибинних причинах. Розберімось, чому робота стає ненависною, викликає стільки негативу і з неї краще звільнитися.
Олександр Висоцький

Олександр Висоцький

Засновник компанії Visotsky Inc

№1 Некомпетентність

Уявіть людину, якій не вдається розмінувати міну, але вона змушена це робити. А потім вона вибухає в руках, та все перезапускається знову і знову, наводить приклад Висоцький.І таке відбувається щодня.

Продавець, який не вміє закривати угоди, це той самий мінер. Він страждатиме, що стільки часу витратив на роботу з клієнтом, який потім перестав брати трубку чи пішов до конкурентів.

Або люди, які стали керівниками не за своїм бажанням, а через те, що були крутими фахівцями та їх просунули кар'єрними сходами. Вони не розуміють, як керувати людьми, які взагалі у цій галузі є підходи та інструменти.

Така робота приносить цілу купу проблем: підлеглі, якими неправильно управляють, негативно реагують, помиляються і погано виконують завдання. Причина просто в некомпетентності та незнанні інструментів, — пояснює експерт.

Якщо ви бажаєте стати професіоналом — навчайтеся. Зараз у відкритому доступі є тисячі курсів, відео та статей – вони допоможуть розібратися практично у будь-якій роботі, а якщо ставати фахівцем у своїй справі ви не хочете, краще якомога швидше оберіть інший шлях.

№ 2. Хаос у роботі компанії

Ви компетентні у своїй роботі, але компанія, де ви працюєте, не організована. Ніхто не знає, хто і за що відповідає, люди з'являються та зникають, прилітають проблеми, які взагалі не мають стосунку до роботи.

Наприклад, клієнти, які незадоволені роботою виробництва, часто дзвонять продавцям. І ті змушені їх залагоджувати, хоча взагалі не знають, у чому проблема. Навіть якщо ви професіонал, то постійно перебуваючи в такій атмосфері, почнете ненавидіти роботу. Тому що відповідаєте лише за свою область, а з рештою нічого вдіяти не можете, — пояснює Висоцький.

Виходи два. Перший — донести до керівництва, що в компанії потрібно наводити лад. Якщо начальство не має з цим згоди, то розумніше просто йти та шукати іншу роботу, впевнений засновник Visotsky Inc.

№3. Некомпетентний керівник

Некомпетентні керівники можуть вдаватися до мікроменеджменту, перевіряючи кожен рух та крок співробітника.

Це не дає людині нормально працювати та все сповільнює. Або керівники демократи, які взагалі не втручаються у процес та не допомагають співробітникам.

Якщо їхній підлеглий — професіонал, то подібне може працювати. Але все одно проблеми накопичуються і не вирішуються.

№ 4. Ви не бачите перспектив

Талановиті фахівці не повинні працювати в компаніях, які я називаю "кузнями кадрів". Це явище, характерне для малого бізнесу, де є 5–10 співробітників, а керівництво просуває ідею, що вони — "родина". Але сильним та перспективним співробітникам тут не варто затримуватись, — радить Олександр Висоцький.

Ви приходите в невелику компанію, часто її засновники — це родичі. Рік працюєте в режимі "я відповідаю за все", набираєтеся досвіду в різних галузях.

Розумієте, що прокачали експертність, але це навіть у перспективі не позначиться на рівні вашої зарплати та кар'єрному зростанні, адже всі керівні посади зайняті членами сім'ї, а тому змін не передбачається.

№ 5. Ви займаєтеся не своєю справою

Всі люди мають свої таланти. Але трапляється так, що через збіг обставин ми стаємо радіоелектроніками та юристами, хоча в глибині душі хочемо не цього. Або ви виросли у сім'ї лікарів, тому мови про вибір іншої професії навіть не стояло. Деколи ми навіть не замислюємося, чи підходить нам наша робота, розповідає наш експерт.

Важливо, щоб вона враховувала наші особисті якості та інтереси: комусь подобається спілкуватися з людьми, а комусь — возитися з комп'ютерами та програмами. Хтось з нетерпінням чекає на нові проєкти, а хтось віддає перевагу рутинній і зрозумілій роботі.

Тому дуже важливо зрозуміти себе. Я рекомендую згадати види діяльності, які дарували вам емоції — навіть у дитинстві та підлітковому віці. Причому неважливо, отримували ви за це гроші чи ні, — підказує Висоцький.

Що найважливіше?

Є правило: тільки якщо ми діємо відповідно до наших талантів, то отримуватимемо задоволення від життя. Керуючись ним, ви можете переоцінити те, чим займаєтесь.

Деяким людям здається, що після 40 років уже не варто нічого міняти — вони увійшли до колії. Але це момент, коли ви навіть не всередині своєї кар'єри, попереду ще мінімум 25 років активної діяльності.

Світ змінюється дуже швидко, і ніколи не пізно почати отримувати задоволення від роботи. Висоцький не має сумнівів у тому, що якщо людина працьовита і націлена на результат — вона зможе заробити в будь-якій професії.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як не варто поводитися на роботі. Також ми повідомляли, кого шукають найбільше та які зарплати пропонують.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.