Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Звільнення в Україні: хто має право не відпрацьовувати два тижні

Питання розірвання трудового договору особливо гостро постає в період війни, коли можуть виникнути непередбачувані обставини

Фото: Pexels

Відпрацювання на роботі перед звільненням

Фото: Pexels

Відносини між роботодавцем і працівником регулює закон. Необхідно звертатися до норм трудового кодексу, особливо якщо проблема стосується порушення прав. Українцям бажано знати, за яких умов дозволяється не відпрацьовувати два тижні перед офіційним звільненням.

Про це йдеться в статті 38 Кодексу законів про працю.

Передбачається, що співробітник повинен попередити керівника про намір розірвати трудовий договір, укладений на невизначений термін, за два тижні. Але трапляються ситуації, коли звільнитися треба негайно через неможливість далі виконувати посадові обов’язки.

Питання щодо відпрацювання сторони можуть узгодити спільним рішення, яке підійде обом. Але у випадку, коли роботодавець не хоче піти назустріч, працівник має право відмовитися від двотижневого відпрацювання. Це допускається за таких обставин:

  • переїзд на нове місце проживання;
  • переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість;
  • вступ до закладу освіти;
  • неможливість проживання у конкретній місцевості через стан здоров’я, що підтверджено медичним висновком;
  • вагітність;
  • догляд за дитиною до 14 років чи дитиною з інвалідністю;
  • догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку чи особою з інвалідністю I групи;
  • вихід на пенсію;
  • прийняття на роботу за конкурсом;
  • з інших поважних причин.

Якщо виконана одна з цих обставин, роботодавець повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник. Як видно, цей список не вичерпний, тобто людина може максимально аргументувати керівнику поважну причину для звільнення без двотижневого відпрацювання.

Чи можна звільнити через прогул


Враховуючи повномасштабну війну, не виключені ситуації, коли людина не вийшла на роботу. Причин може бути багато, навіть прогул. Але стаття 40 Кодексу законів про працю говорить, що прогул є підставою звільнити працівника. Щоправда, у випадку відсутності на робочому місці більше трьох годин протягом дня без поважного пояснення.

Плюс від керівника вимагають щонайменше пробувати зв’язатися зі зниклим членом колективу та фіксувати його відсутність письмово, а не просто занести запис про звільнення у трудову книжку. Якщо процедуру порушити, розірвання договору можна оскаржити в суді. А роботодавця зобов’яжуть виплатити кошти, які людина могла заробити в період вимушеного звільнення.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи може роботодавець звільнити працівника під час воєнного стану. Також ми повідомляли про дистанційну роботу з високим доходом і розповідали, які вакансії можуть зацікавити українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.