Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи може роботодавець звільнити працівника під час воєнного стану

Під час воєнного стану в Україні діють дещо інші правила стосовно працівників та роботодавців

Фото: Pexels

Звільнення

Фото: Pexels

Станом на зараз в Україні діє чимало правил стосовно відносин між працівниками та роботодавцями. Зокрема, у деяких випадках керівник не може звільняти підопічного.

Сайт Pro Гроші розповідає, чи мажуть роботодавці звільняти працівників під час війни.

Чи можуть роботодавці звільняти працівників

Згідно з інформацією з відкритих джерел, роботодавці не мають права звільняти працівників з роботи під час воєнного стану, адже такі дії будуть вважатися порушенням законодавства України.

Крім того, в жодному випадку роботодавець не можна примусово відправляти у відпустку свого працівника за власний рахунок. Це також є порушенням і карається відповідно до чинного законодавства України.

"Звільнення працівників за ініціативою роботодавця з підстав запровадження воєнного стану не допускається і буде кваліфікуватися як грубе порушення законодавства", – перший заступник начальника Управління Держпраці у Закарпатській області Василь Грицик.

Покарання для осіб, що намагаються звільнити співробітників під час воєнного стану регулюється статтею 172 Кримінального кодексу України.

Якщо ж під час воєнного стану особа потрапляє у скрутну ситуацію та їй загрожує небезпека, тоді роботодавець може змінити режим роботи на дистанційний. Крім того, в таких ситуація може бути оголошений простій.

Якщо ж керівник вчиняє неправомірні дії проти співробітників, тоді обовʼязково варто звертатися до відповідних органів, які допоможуть розібратися у ситуації.

Які види звільнення існують

Станом на зараз в Україні існує три види звільнення, зокрема:

  • звільнення за згодою обох сторін — у такому випадку працівник та роботодавець повинні узгодити всі деталі звільнення між собою;
  • звільнення за власним бажанням – у окрему випадку працівник заздалегідь зобовʼязаний попередити керівництво, що він планує залишити компанію (зокрема, це потрібно зробити протягом 14 днів);
  • звільнення "одним днем" – право на звільнення одним днем можна отримати у випадку, якщо особа має якісь серйозні підстави, зокрема, йдеться про вагітність, переїзд до іншого міста, вступ до навчального закладу тощо).

Завжди рекомендується дотримуватися чинного законодавства України.

Нагадаємо, ми писали про штрафи за порушення в УЗ. Також ми повідомляли про штрафи ПДР.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.