Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Знають далеко не всі українці – кому потрібно проходити медогляд на роботі

Українське трудове законодавство чітко визначає, кому необхідно проходити медичний огляд, а для кого вимоги не передбачені

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деяким працівникам необхідно проходити медичний огляд

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Для окремих категорій співробітників існує зобов’язання регулярно проходити медичний огляд. Причому це стосується не лише молодих працівників, оскільки всього визначають чотири види медоглядів. Більше того, організацією проведення процедур повинен займатися роботодавець.

Деталі розповіли експерти "Юридичного порадника для ВПО".

Всього існує чотири види медичних оглядів співробітників, а саме:

  • попередній;
  • періодичний;
  • позачерговий;
  • щорічний.

Перший здійснюється під час прийому на роботу, другий – протягом трудової діяльності, третій – за власною ініціативою працівника чи керівника, четвертий – лише особами до 21 року. Загалом, що стосується молодих співробітників (до 18 років), то їх дозволено брати на роботу тільки після проходження попереднього медогляду.

Також обов’язок перевіряти стан здоров’я лежить на певних категоріях осіб. Наприклад, якщо їхня професія включена у спеціальний перелік, затверджений Кабінетом Міністрів від 23 травня 2001 року. Йдеться про офіціантів, кухарів, продавців, тренерів, масажистів, майстрів манікюру, перукарів тощо.

Ще дві категорії працівників, які мають зобов’язання проходити медогляд, це:

  • люди, зайняті на важких роботах, або якщо діяльність пов’язана зі шкідливими чи небезпечними умовами;
  • особи, які працевлаштовані на роботі з потребами у професійному доборі (мова про аварійно-рятувальну, підземну, водолазну діяльність).

Якщо працівник відмовляється слідувати вимогам трудового законодавства, керівник має право відсторонити його від виконання посадових обов’язків. Також під час проходження обстеження, яке вимагає тривалого перебування у лікарні, за співробітником зберігається середній дохід.

На яку роботу беруть без досвіду

Раніше ми розповідали, що український ринок праці розширюється і трансформується з огляду на сучасні вимоги. На сайтах з пошуку роботи з’являється все більше вакансій для новачків без досвіду, тобто в деяких сферах людей готові навчати з нуля, аби отримати хорошого працівника з часом.

За словами PR-директора Work.ua Максима Пилипенка, існує п’ять напрямків, де подібних пропозицій найбільше:

  • сфера обслуговування;
  • роздрібна торгівля;
  • робочі спеціальності, виробництво;
  • логістика, склад, ЗЕД;
  • готельно-ресторанний бізнес, туризм.

В цих сферах понад третина розміщених вакансій не має вимоги щодо досвіду роботи. Отже українцям теоретично легше працевлаштуватися, адже вони можуть кардинально змінити діяльність та спробувати сили в новій професії.

Водночас найбільшу затребуваність на ринку праці мають водії, комплектувальники, бармени, продавці-консультанти, менеджери з продажу, вантажники. Цих вакансій на порталах вдосталь, отже попит на працівників великий. Зарплата залежить від вимог і міста. Наприклад, менеджерам у Києві платять в середньому 30 тис. грн, в Одесі – 23,5 тис. грн, у Харкові – 20,5 тис. грн.

Раніше сайт Pro Гроші писав про незвичайні тенденції на ринку праці та розповідав, що відбувається в Україні з безробіттям. Також ми повідомляли, які вакансії доступні українцям в Польщі без знання мови.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.