Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Незвичайні тенденції на ринку праці – що відбувається в Україні з безробіттям

Прогноз НБУ вказує на те, що вплив війни та інших економічних факторів продовжить відчуватися на ринку праці

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні прогнозують зниження безробіття

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні спостерігається поступове зниження рівня безробіття, і Національний банк передбачає, що цей показник складе 19,1%. У порівнянні з минулим 2022 роком, коли він становив 21,1%, це вказує на тенденцію до покращення.

Про це заявила начальниця відділу аналізу реального та фіскального секторів Департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Наталія Колесніченко.

Прогнозоване зниження рівня безробіття пов'язане з поступовим відновленням економічної активності та збільшенням попиту на робочу силу. Однак, за словами Колесніченко, цей процес відбувається повільно, і безробіття залишається значно вищим, ніж перед повномасштабним вторгненням, і демонструє ознаки структурних проблем, які можуть тривати довгий час.

Представниця НБУ також відзначила, що відновлення ринку праці неоднаково розподіляється між галузями та регіонами, що відображає зміни в структурі економіки. Прогноз Нацбанку вказує на те, що диспропорції, які вже були характерні для ринку праці, ще більше поглиблюються під впливом наслідків війни.

Важливим фактором, що впливає на ринок праці, є труднощі з пошуком кваліфікованих працівників через міграцію та мобілізацію, що обмежують пропозицію робочої сили. За словами Колесніченко, це призводить до підвищення вартості робочої сили та затрат підприємств на оплату праці, що може впливати на інфляцію.

Наталія Колесніченко висловила переконання, що макроекономічна стабільність буде сприяти підтримці бізнес-активності та рівня зайнятості в найближчому майбутньому. Однак вона також попередила про високі безпекові ризики, які, за прогнозами НБУ, залишатимуться актуальними щонайменше до кінця 2024 року, та можуть стримувати повернення вимушених мігрантів, обмежуючи відновлення пропозиції на ринку праці.

Яких фахівців бракує на українському ринку праці

Український ринок праці відновлюється, але існують сектори, де відчутний дефіцит фахівців. Особливо це відбувається у сфері будівництва. Дефіцит професійних кадрів на будмайданчиках становить до 50%, водночас рівень заробітних плат в цих сферах демонструє позитивну динаміку.

Зокрема, найбільший дефіцит спостерігається серед зварювальників, машиністів баштових кранів, альпіністів монтажників-висотників, рядових будівельників і різноробів. За словами експертів, це пов'язано з відновленням будівельного ринку та триваючою війною, що впливає на ринок праці.

Раніше ми повідомляли, кого роботодавці готові взяти без досвіду. Також ми писали, кого активно шукають роботодавці в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.