Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як включити в стаж роки навчання після 2004 року і збільшити пенсію

До 2004 року в Україні роки навчання в університеті зараховувалися як стаж, але згодом цю норму скасували

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Щоб деякі місяці чи роки стажу врахували, можна доплатити

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Часто в людей виникають ситуації, коли в них не вистачає страхового стажу для того, щоб отримувати пенсію. Але кожна людина може виправити ситуацію, і для цього є спеціальні норми в законі.

Розповідаємо, як зробити так, щоб роки навчання після 2004 року врахували у стаж.

Потрібно сплатити спеціальний внесок

Щоб роки навчання після 2004 року зарахувалися як страховий стаж, потрібно самостійно сплатити ЄСВ (Єдиний соціальний внесок). Щоб це зробити, спочатку треба звернутися до відділення податкової служби за місцем проживання, а потім туди написати заяву про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування. Такий алгоритм дій описаний у Статті 10 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування".

Податкова може попросити деякі документи для підтвердження даних у заяві, а згодом укласти з вами договір про добровільну участь у системі соцстрахування. Якщо ви дійсно не підлягали соціальному страхуванню в зазначений період і всі документи в нормі, після цього можна буде сплачувати ЄСВ.

Так, сума за кожен місяць періоду, за який ви бажаєте зарахування стажу, не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору помножений на коефіцієнт 2. Тобто, зараз це 2 860 грн за місяць.

Також у законі йдеться, що ця сума не може бути більшою за суму єдиного внеску, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої на дату укладення договору.

Українці зможуть збільшити собі пенсії

Раніше ми розповідали, що в Україні розглядають декілька законопроєктів, згідно з якими люди зможуть добровільно робити внески, чим збільшувати собі пенсійне забезпечення на старість.

Так, один з проєктів передбачає, що ті, хто досягли 16-річного віку, зможуть добровільно збільшувати страховий стаж і собі, і навіть родичам. Від цього, відповідно, збільшуватиметься пенсія і рівно на стільки, на скільки і в яких розмірах буде зроблено внесків.

Сайт Pro Гроші писав і про інший законопроєкт, яким передбачається, що з 1 січня 2023 року кожен охочий українець зможе за допомогою добровільної накопичувальної системи заощаджувати додаткові індивідуальні пенсійні накопичення на старість.

Читайте також про те, хто може отримати авансом відразу 6 пенсій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.