Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Збережіть здоров'я і нерви: 5 способів знизити стрес на роботі

Людям варто слідкувати за своїми думками, почуттями та реакціями на те, що відбувається навколо

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть отримати вигорання на роботі

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

У сучасному світі стрес на роботі нікого не дивує. Однак його потрібно позбуватися, адже в майбутньому вам загрожує зниження продуктивності, прибутку тощо. Для цього можна скористатися кількома правилами.

Про це пише work.ua.

Відстежуйте фактори, через які ви стресуєте

Для цього варто вести щоденник і записувати ситуації, які створюють найбільше стресу. Також вказуйте те, як на цей стрес ви реагуєте. Слідкуйте за своїми думками, почуттями та реакціями на те, що відбувається навколо.

Якщо ви це робитимете, то зможете зрозуміти взаємозв’язки між тим, що відбувається, та вашими емоціями.

Шукайте здорові способи реагування

Якщо ви будете використовувати лише нездорові способи боротьби зі стресом, такі як алкоголь чи шкідлива їжа, то памʼятайте, що вони вам дадуть лише тимчасове полегшення, а надалі руйнуватимуть здоров’я та ще більше підвищуватимуть стрес.

Тому важливо привчати себе до здоровіших варіантів управління стресом на робочому місці:

  • фізичні вправи;
  • повноцінний сон;
  • будь-які інші заняття, які роблять щасливішими саме вас.

Встановлюйте кордони

У сучасному світі, коли телефон постійно поряд, важко буває відключитися від роботи у неробочий час. Однак варто встановити певні розмежування між роботою та особистим життям.

Наприклад, ви можете не перевіряти робочу пошту та месенджери ввечері після роботи. У кожної людини можуть бути свої вподобання щодо таких правил — важливо створити власні кордони, які будуть комфортні саме для вас.

Візьміть час на відновлення

Це треба для того, аби уникнути стресу та вигорання. Для цього потрібні проміжки часу, коли ви не займаєтеся та навіть не думаєте про роботу, повністю відключившись від неї.

Це можуть бути як тривалі періоди, такі як відпустка, так і просто 5-хвилинні перерви. Завдяки цьому у вас не лише знизиться стрес, але й покращиться ваша продуктивність.

Опануйте техніки релаксації

Медитація, дихальні техніки, майндфулнес — всі ці методи можуть допомогти вам подолати стрес на робочому місці. Почніть з кількох хвилин на день, концентруючись на одній простій дії:

  • дихання;
  • ходіння;
  • приймання їжі тощо.

Це допоможе вам керувати своєю увагою в інших ситуаціях, наприклад, коли потрібно буде відволіктися від думок, що хвилюють.

Як розпізнати роботодавця-шахрая під час спілкування

Перше правило – порушення ділового етикету. Зазвичай такі люди одразу переходять на "ти", а також використовують нетипову для ділового спілкування лексику чи наказовий тон.

Саме від таких "роботодавців" ви можете почути "сонечко", "киця", "зайчик". Більше читайте тут.

Раніше ми розповідали про те, які 3 професії невдовзі можуть зникнути з ринку праці. Також ми писали, ким буде найвигідніше працювати після війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.